Enorme ravage door zware tornado in Tsjechië

25 juni 2021, 07:15

Een zware tornado nabij Hodonín, Tsjechië. Foto: Jára Adamec

Donderdag trokken zeer zware onweersbuien over Oostenrijk, Tsjechië en Polen. In Tsjechië kwam een zware tornado voor die enorme schade veroorzaakte. Er zijn honderden gewonden en enkele doden te betreuren. Vooral het dorp Hodonín werd zeer zwaar getroffen. Bekijk hier de beelden.

Donderdag trokken zeer zware onweersbuien over delen van Oostenrijk, Tsjechië en Polen. In de Tsjechische stad Hodonín, nabij het drielandenpunt van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije, ontstond een zware tornado. De schade is enorm en doet denken aan beelden die wel eens vanuit de Verenigde Staten komen.

In het getroffen dorp zijn gebouwen zwaar beschadigd of compleet verwoest. Bomen zijn ontschorst en auto's zijn door de tornado meegenomen. Op beelden vanuit de stad is te zien dat ook kleine brandjes zijn uitgebroken als gevolg van de ontstane schade. In de regio zijn honderden mensen gewond geraakt en het noodweer kostte aan enkele mensen het leven.

Meer weten over tornado's? Lees: Wat is een tornado?

Een video van de zware tornado in Hodonín.

Afgelopen dagen meerdere tornado's in Europa

De zware tornado donderdagavond in Tsjechië is niet de eerste tornado in de afgelopen periode. In het Belgische dorp Beauraing, in de provincie Namen, zorgde een tornado afgelopen zaterdagavond voor flinke ravage. Daken van huizen raakten ernstig beschadigd en sommige woningen zijn (tijdelijk) onbewoonbaar. Daarbij vielen ook nog eens zeventien gewonden. Eerder die dag is ook in Frankrijk een zwakke tornado waargenomen nabij Indre-et-Loire, ongeveer 75 kilometer ten zuiden van Le Mans. Voor zover bekend heeft deze tornado voor weinig schade gezorgd.

Naast tornado's kwamen ook veel meldingen binnen van schade door zeer zware windstoten en grote hagelstenen door toedoen van zeer zware onweersbuien, waaronder ook in ons land afgelopen vrijdag. Het extreme weer hebben we te danken aan een vrij bijzondere samenloop van omstandigheden. Op veel plaatsen was warme en vochtige lucht aanwezig, terwijl de lucht op grote hoogte fors kouder was. Daarnaast stond op grote hoogte veel wind, wat het ontstaan van zeer zware buien bevordert.

Hoofdfoto: Jára Adamec

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black