Teruglezen: Code oranje, zware onweersbuien trokken over Nederland

18 juni 2021, 22:50

Actueel
Foto: Joyce Derksen

Zware onweersbuien trokken over Nederland en daarbij is op verschillende plaatsen stormschade ontstaan. We hielden een live-blog bij. Lees het gerust allemaal terug.

Check ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de weersverwachting voor het komende weekend.

22:50 - We sluiten het live-blog

weerfotoSanderClarisse

Met deze fraaie foto van Sander Clarisse sluiten we het live-blog. De laatste buien trekken via het noordoosten het land uit en ook code oranje in Groningen zal spoedig worden opgeheven.

22:45 - Buien trekken weg

einde

De zwaarste onweersbuien trekken nu het land uit. Hier en daar is nog een bui mogelijk, maar op veel plaatsen is het nu droog.

22:20 - Groningen nog code oranje

waarschuwing land 0 new (2)

Alleen de provincie Groningen heeft nog code oranje. Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben nog code geel. In de rest van het land geldt geen waarschuwing meer.

22:15 - Noodweer was lokaal heftig

We gaven het de afgelopen dagen al aan. Op deze vrijdag konden extreem zware buien overtrekken en alle ingrediënten waren daarvoor aanwezig. Het was tropisch warm, de lucht was zeer vochtig en er was een grote onstabiliteit.

Bij buien weet je één ding zeker, ze zijn lokaal. Door de grote onstabiliteit was dit een situatie waarbij de buien 'de macht naar zich toe trokken' en daardoor amper andere buien in de buurt een kans zouden geven. Alle energie zat dus in een paar buien. Het resultaat mocht er lokaal dan ook wezen. Felle stortregens, forse windstoten, stevig onweer en hagelstenen tot 4 cm grootte. Door het lokale karakter van het noodweer was er 5 kilometer verderop niets aan de hand met slechts een donkere lucht en wat gerommel in de verte. Vrij snel hoor je dan: hoezo code oranje. De foto's en beelden hieronder zeggen hopelijk genoeg dat code oranje echt wel gerechtvaardigd was.

22:00 - Alleen nog zware buien in het noordoosten

buien

In het noordoosten trekken nog stevige onweersbuien over en ook boven het oosten van Drenthe onweert het nog. Ook in Flevoland zitten nog regen- en onweersbuien, maar in de rest van het land is de rust wedergekeerd.

21:15 - Tornado/windhoos in Leersum?

In Leersum lijken op dit moment de problemen het grootst. Leersum is afgesloten en de hulpdiensten hebben opgeschaald naar grip 2. Met man en macht is men bomen aan het zagen en opruimen om de brandweer doorgang te verschaffen naar locaties waar mogelijk hulp nodig is.

Er wordt gesproken van een tornado/windhoos en dat zou best kunnen. De beelden laten een ravage zien waarbij de bomen alle kant op liggen. Het zou echter ook door een valwind veroorzaakt kunnen zijn. De regen stort dan uit de wolk en neemt veel lucht mee. Die lucht botst op de grond, moet opzij en zorgt voor extreme windstoten. Onze eerste indruk is een windhoos, maar we gaan dit nog nader bekijken.

21:10 - Code oranje alleen nog in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel

waarschuwing land 0 new (1)

In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt nog altijd code oranje. Voor Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant geldt inmiddels code geel. Zeeland, Zuid-Holland en Limburg hebben geen waarschuwing meer.

21:00 - Waar zijn de buien nu?

waarbuien

Boven het midden van het land komen nog enkele regen- en onweersbuien voor, maar de zwaarste buien zitten nu in het noorden en noordoosten. Felle bliksemontladingen, grote hagel en veel regen. De buien trekken geleidelijk naar het noordoosten weg en zullen aan het eind van de avond het land verlaten.

In het westen en zuiden is het sterk opgeklaard met nog slechts lokaal een bui.

20:50 - Ondertussen in Alkmaar

We hebben al eerder gemeld dat er in het noordwesten van het land veel regenwater is gevallen. In Alkmaar viel 94 millimeter en dat levert het volgende beeld op:

20:30 - Grote hagelstenen in Hollandscheveld

In het Drentse Hollandscheveld kwamen vanavond grote hagelstenen naar beneden. Code oranje geldt mede ook voor grote hagel. Schade aan onder andere auto's.

20:10 - Hoogspanningsmasten omgewaaid

In Oosterwolde zijn hoogspanningsmasten omgewaaid. Het ging dan ook lokaal behoorlijk tekeer, maar wat steeds met buien het geval is... Het is allemaal zeer plaatselijk.

19:55 - Kletsnat in het noordwesten

Forse regen- en onweersbuien trokken over het westen en noordwesten van het land. Het leverde in korte tijd heel veel regen op. Op het KNMI meetpunt Wijk aan Zee viel 88 millimeter. Amateurstations in de buurt noteerden nog meer regenwater. In Bergen viel 114 millimeter. In Alkmaar zat 94 millimeter in de regenmeter en in Egmond aan Zee viel 91 millimeter. In het wat zuidelijker gelegen Heemskerk viel op een tweetal meetpunten 55 millimeter.

19:45 - Buien trekken noordwaarts

WhatsApp Image 2021-06-18 at 19.39.09

Wouter van Bernebeek maakte deze foto ter hoogte van Sneek

19:40 - Buien trekken vrij snel

19:30 - Laatste radarbeeld

buiennoorden

In het zuiden komt nog een enkele onweersbui voor, maar de nadruk ligt momenteel op het noorden en noordwesten. De buien trekken naar het noorden weg en later vanavond wordt het geleidelijk rustiger.

19:25 - Straten lokaal blank na hoosbuien

19:10 - KNMI schaalt af

waarschuwing land 0 new

In Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen geldt nog code oranje. In Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland geldt code geel en in de zuidelijke provincies gelden geen waarschuwingen meer.

18:45 - Veel schade in Leersum

In de Utrechtse plaats Leersum bij de Utrechtse Heuvelrug ging het er even heftig aan toe. Veel bomen waaiden om en er ontstond een gaslek. De schade is groot.

18:05 - Stormschade in Leersum

18:00 - Beelden uit het westen

17:50 - Forse onweersbui bij Amersfoort

17:45 - Code oranje uitgebreid

codeoranje

Met uitzondering van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg geldt code oranje voor zware onweersbuien. In het zuiden geldt code geel. Bij buien is er kans op zware windstoten en grote hagelstenen. De buien trekken later vanavond naar het noorden weg.

17:40 - Veel onweer langs de westkust. Ook elders steeds meer onweersbuien

veel buien in het westen

Vooral in het westen regent het nu flink.

17:30 - Hoe ontstaan onweersbuien

Altijd al willen weten hoe onweersbuien ontstaan? Je leest het hier

17:20 - Ga niet het water op

Misschien overbodig om te zeggen, maar ga tijdens onweer niet het water op. Hier lees je meer tips tijdens onweer.

17:10 - Code oranje voor Noord- en Zuid-Holland

code

16:55 - Onweersbui boven Putten

Onweersbui
Foto: Theo van Dalen
Onweersbui Foto: Theo van Dalen

Foto: Theo van Dalen

16:50 - Laatste radarbeeld

steedsmeerbuien

16:40 - Steeds meer buien

Op steeds meer plaatsen komen buien voor en soms regent het flink.

16:20 - Snel 'opbollende' wolken

Snel opbollende stapelwolken
Foto: Johnny Willemsen
Snel opbollende stapelwolken Foto: Johnny Willemsen

Foto: Johnny Willemsen

16:10 - Buien ontstaan uit het niets

In de omgeving van Rotterdam en Den Haag, maar ook in het Rivierengebied en in het zuiden van de provincie Utrecht ontstaan 'uit het niets' buien. Het best is om gewoon naar de lucht ten zuiden van je te kijken om niet voor verrassingen te komen staan.

meerbuien

15:45 - Je ziet de buien groeien

15:40 - Onweersbui boven Brabant te zien vanuit Wageningen

Foto: Maarten Minkman
Foto: Maarten Minkman

Foto: Maarten Minkman

15:30 - Eerste bui bij Eindhoven

Bij Eindhoven onweert het nu ook. Ten westen van Zeeland zit een groot onweerscomplex en ook elders in het zuidwesten komen enkele ontladingen voor. Boven het westen van België komen ook enkele onweersbuien voor.

buieneindhoven

15:00 - Grote temperatuurverschillen in het land

Naast Maastricht, Eindhoven, Ell en Arcen is het ook in Gilze-Rijen tropisch warm en sprake van een regionale hittegolf. Meer officiële KNMI-stations zullen vandaag niet volgen. De hoogste temperatuur tot nu toe is 32,8 graden in Maastricht. In de Limburgse plaatsen Ell en Arcen is het nu 32,1 graden. In het noordwesten van het land is het een stuk minder warm met 21 tot 25 graden. Op de Waddeneilanden is het kwik nog onder 20 graden.

verschilleninhetland

14:45 - Inmiddels ook een eerste bui in het westen van Zeeland

buien1806

14:40 - Fraai zicht vanuit Zeeland op genoemde onweersbui

14:10 - Eerste onweersbui ontstaan boven België

Boven het westen van België, in de omgeving van Brugge is inmiddels de eerste felle onweersbui ontstaan. Binnen een kwartier groeide deze bui vanuit het niets tot een pittig exemplaar met onweer en plensregens. Komende uren kunnen in no-time ook in het zuiden van Nederland buien ontstaan. Naarmate de buien naar het noorden trekken worden ze heviger. Er is kans op grote hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd.

Radar zware bui België 18 juni 2021
Radar zware bui België 18 juni 2021

14:05 - Meerdere plaatsen in het zuiden een hittegolf

Naast Maastricht is het ook in Eindhoven, Arcen en Ell tropisch warm geworden vanmiddag. In deze plaatsen geldt nu ook officieel een regionale hittegolf.

13:30 - Regionale hittegolf een feit

In Maastricht is het inmiddels 30 graden en daarmee kunnen we spreken van een regionale hittegolf. Ook elders loopt de temperatuur de komende uren nog op naar regionaal tropische waarden van 30 graden. De hoge temperaturen van vandaag zorgen er mede voor dat er stevige onweersbuien kunnen ontstaan. Dat je nu nog geen buien ziet op de radar, betekent dus niet dat er niks meer komt.

13:15 - De verwachting

Het is vanmiddag broeierig warm. Hoog in de atmosfeer is het juist zeer koud. Ook waait daar een krachtige wind uit een andere richting dan aan de grond. Dit levert een explosieve cocktail op.

De buien van vandaag trekken van zuid naar noord over het land, maar ze ontstaan en ontwikkelen ook boven ons land. Tip: check regelmatig de neerslagradar en bedenk daarbij dat de buien ook boven of vlak voor jouw woonplaats kunnen ontstaan. 

De weersituatie is voor Nederlandse begrippen behoorlijk bijzonder. In vergelijkbare situaties in het verleden kwam het tot extreem weer zoals wateroverlast, zeer zware windstoten en grote hagelstenen. Een enkele keer zijn in dit soort situaties zelfs tornado’s waargenomen. Wat in het verleden is gebeurd hoeft niet vandaag ook te gebeuren, maar het is niet uit te sluiten.

Hoofdfoto: Joyce Derksen

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black