Regionale hittegolf een feit

18 juni 2021, 19:30

Regionale hittegolf een feit Foto: AB Donker

De eerste regionale hittegolf van 2021 is een feit. Om 13:10 uur werd het in Maastricht 30,3 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. Voor een hittegolf moet het vijf dagen tenminste 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden en meer. In De Bilt is geen sprake van een officiële hittegolf. In De Bilt werd het op slechts één dag 30 graden.

Maastricht beleefde maandag de eerste dag van de hittegolf. Het werd 28,6 graden. Dinsdag werd het 25,8 graden en woensdag steeg het kwik met 30,7 graden naar de eerste dertiger. Donderdag werd het 31,6 graden en vandaag werd aan de definitie van een officiële regionale hittegolf voldaan met de derde tropische dag. Het maximum voor Maastricht is 33,0 graden.

tmax1806

Wat is een hittegolf?

Meerdere plaatsen een regionale hittegolf

Ook in Gilze-Rijen, Eindhoven, Ell en Arcen is sprake van een regionale hittegolf. In Ell werd het 33,1 graden. Al deze plaatsen in het zuiden van het land startte maandag met de eerste zomerse dag. Ook in het weekend kan het in het zuiden nog zomers warm blijven met temperaturen van 25 graden en meer. Na het weekend blijft de temperatuur waarschijnlijk onder 25 graden en is de hittegolf voorbij. Lees de details in het uitgebreide weerbericht voor Nederland.

Laatste regionale hittegolf

De laatste keer dat het tot een regionale hittegolf kwam was van 5 tot en met 22 augustus 2020. Deze hittegolf duurde in Volkel, Eindhoven, Arcen, Ell, Hupsel en Maastricht in totaal achttien dagen. Ook van 23 tot 27 juni 2020 kwam het tot een regionale hittegolf. Het is alweer het vierde jaar op rij dat het ergens in het land tot een regionale hittegolf komt.

Regionale hittegolven komen het vaakst voor in het zuiden en oosten. De langste regionale hittegolf ooit gemeten duurde maar liefst 29 dagen en vond plaats in 2018. In het Gelderse Hupsel en de voormalige vliegbasis Twenthe was het toen van 12 juli tot en met 9 augustus 25 graden of warmer.

De vroegste regionale hittegolf ooit gemeten dateert van 1976. Toen kwam het al van 6 tot en met 10 mei tot een hittegolf. De Brabantse plaatsen Volkel en Gemert en ook het Utrechtse Soesterberg en het Gelderse Deelen hadden de eer.

Foto: Ab Donker

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black