Regionale hittegolf een feit

27 juni 2020, 21:05

Ton-Weselius-regionale-hittegolf-een-feit-1280x600

De eerste regionale hittegolf van 2020 is een feit. Om 11:40 uur werd het in Arcen, Limburg, 25,2 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij minstens 25 graden zijn en daarvan moet het tenminste drie dagen 30 graden of meer zijn. In De Bilt was geen sprake van een officiële hittegolf. Op het hoofdstation is het slechts één dag 30 graden geworden.

Arcen beleefde dinsdag de eerste dag van de hittegolf. Het werd er toen 28,8 graden. Daarna volgden drie tropische dagen op rij met respectievelijk 31,3, 31,6 en 31,9 graden op woensdag, donderdag en vrijdag. Vandaag is het voor de vijfde dag op rij 25 graden of warmer en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan.

Lees ook: Wat is een hittegolf?

Ook regionale hittegolf in grote delen van Brabant

Ook in Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel (allen in Noord-Brabant) kwam het afgelopen vijf dagen tot een regionale hittegolf. Vanmiddag werd het hier 26-27 graden. In het Limburgse Arcen liep het kwik in de middag nog op naar 28,3 graden. De hittegolf is zondag voorbij. Met 19-22 graden is het dan beduidend koeler.

In ons uitgebreide weerbericht lees je of we volgende week opnieuw hitte krijgen, of dat het wat koeler blijft.

Laatste regionale hittegolf

De laatste keer dat het tot een regionale hittegolf kwam was van 22 tot en met 31 augustus 2019. Eerder dat jaar was sprake van een hittegolf tijdens de heetste week ooit gemeten eind juli 2019 en in de laatste week van juni.

Regionale hittegolven komen het vaakst voor in het zuiden en oosten. De langste regionale hittegolf ooit gemeten duurde maar liefst 29 dagen en vond plaats in 2018. In het Gelderse Hupsel en de voormalige vliegbasis Twenthe was het toen van 12 juli tot en met 29 augustus 25 graden of warmer. De huidige regionale hittegolf is daarbij kinderspel.

De vroegste regionale hittegolf ooit gemeten dateert van 1976. Toen kwam het al van 6 tot en met 10 mei tot een hittegolf. Dat gebeurde in het Gelderse Deelen, het Utrechtse Soesterberg en de Brabantse plaatsen Volkel en Gemert.

Foto: Ton Wesselius

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook