Terugblik: 4 tornado’s in rivierengebied op 3 november 2013

03 november 2023, 17:00

Terugblik
De tornado vlakbij Arnhem. Foto: Wilfred Janssen

Bij tornado’s denken veel mensen aan spectaculaire verschijnselen die voornamelijk in de Verenigde Staten voorkomen. Toch komen ze ook in eigen land voor. Dat bleek ook op 3 november 2013, toen maar liefst 4 tornado’s over het rivierengebied trokken.

Jaarlijks komen in Nederland enkele, gemiddeld zo’n 1-3 per jaar, tornado’s voor. Echt hevige tornado’s, zoals ze vaak in de Verenigde Staten voorkomen, zijn echter vrij zeldzaam in ons land. Op 3 november 2013 hadden we te maken met een bijzondere weersituatie in ons land. De randvoorwaarden voor stevige onweersbuien waren perfect en dat uitte zich deze dag uiteindelijk ook duidelijk in het weerbeeld.

Over het midden van het land ontstond in de middag een aantal pittige onweersbuien waarbij onweer en hagel voorkwam. Enkele van deze onweersbuien wisten tornado’s te produceren. Eén tornado die over Wijk bij Duurstede trok zorgde voor flink wat schade!

Wijk bij Duurstede

De tornado die over Wijk bij Duurstede trok veroorzaakte verreweg de meeste schade. Hij trok in slechts 2 minuten over een pad van ongeveer 60 meter breed en twee kilometer lang. Complete gevels stortten in en tientallen auto’s raakten beschadigd door omvallende bomen en wegwaaiende dakpannen en dakdelen. Ondanks het heftige natuurgeweld vielen er geen gewonden.

De tornado bij Arnhem. Foto: Wilfred Janssen
De tornado bij Arnhem. Foto: Wilfred Janssen

Omdat een tornado klein in omvang is wordt die vaak niet opgepikt door weerstations. Dit was ook het geval bij deze tornado en dus waren er ook geen officiële windsnelheden gemeten. Gezien de schade die werd aangericht moeten de windsnelheden echter ver boven de 100 kilometer per uur zijn geweest.

Ook over Arnhem trok een bui die een tornado produceerde. Deze veroorzaakte een stuk minder schade dan de tornado bij Wijk bij Duurstede. Er ging één loods de lucht in en ook meerdere bomen gingen verloren. Naarmate de tornado het bewoonde gebied inging verloor die zijn kracht snel.

De tornado vlakbij Arnhem. Foto: Wilfred Janssen
De tornado vlakbij Arnhem. Foto: Wilfred Janssen

In Beneden-Leeuwen en in Everdingen kwam het deze middag ook tot een tornado. Losstaand van enkele takken en bomen die tegen de grond gingen was er hier nergens echt sprake van schade.

Lees ook: dit is een tornado

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven