Vijf doden na uitzonderlijk veel tornado's in midden VS

29 april 2024, 09:39

Tornado
Schade na een tornado. Foto: ANP/EPA/MARK HUMPHREY

Meer dan honderd tornado's hebben in de afgelopen dagen enorme schade aangericht in verschillende Amerikaanse staten. Vijf mensen zijn omgekomen.

Vooral de staat Oklahoma werd zwaar getroffen. Daar kwamen vier mensen om, volgens lokale media is een van de slachtoffers een baby van vier maanden. Ook in de staat Iowa viel een dode. Tienduizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.

De weerdienst National Weather Service registreerde vrijdag 78 tornado's, voornamelijk in de staten Nebraska en Iowa. Afzonderlijke weersomstandigheden zorgden voor nog een golf aan tornado-meldingen op zaterdag, toen de teller op 35 kwam te staan. Die tornado's vonden plaats in het noorden van Texas en in Oklahoma en Missouri.

Uitzonderlijk

In het midden van de VS zijn krachtige en veelvuldige tornado's niet ongewoon in het voorjaar, maar volgens meteorologen is het uitzonderlijk dat er zulke grote uitbraken plaatsvinden op achtereenvolgende dagen.

Tijdens het stormachtige weer viel op sommige plekken binnen enkele uren een kleine 20 centimeter regen. In veel gebieden wordt zondag gewaarschuwd voor overstromingen, hagel en meer tornado's. In Oklahoma heeft gouverneur Kevin Stitt zondag de noodtoestand uitgeroepen.

Onze collega's Wilfred Janssen en Wouter van Bernebeek waren getuige van de hevige tornado-uitbraak. Hieronder een paar indrukwekkende beelden.

EF3 tornado in Nebraska. Foto: Wouter van Bernebeek
EF3 tornado in Nebraska. Foto: Wouter van Bernebeek
Tornado schade in Iowa. Foto: Wouter van Bernebeek
Tornado schade in Iowa. Foto: Wouter van Bernebeek
Zeer indrukwekkende beelden tijdens de chase in Amerika. Foto: Wilfred Janssen
Zeer indrukwekkende beelden tijdens de chase in Amerika. Foto: Wilfred Janssen

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven