Zomervakantie weer Nederland: verkoeling na hittegolf?

17 augustus 2022, 08:00

Gaan we deze vakantie nog vaker verkoeling nodig hebben? Foto: Paul Hermans

Het einde van de zomervakantie komt voor sommige regio’s al in rap tempo dichterbij. Betekent dat ook het einde van zomerse temperaturen, of is er toch nog kans op een warm slotstuk van de vakantie? De details lees je in dit vakantieweerbericht.

Voor regio midden breken de laatste dagen van de zomervakantie aan en die beloven en stuk wisselvalliger te verlopen dan we deze vakantie gewend zijn. Vandaag wordt de ergste warmte van de hittegolf verdreven en komen regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Hierdoor kan plaatselijk veel regenwater vallen, mogelijk met wateroverlast tot gevolg. Hierin speelt de droge bodem ook een rol. De sterk uitgedroogde bodem is zo hard geworden dat regenwater er moeilijk in weg zakt. De zwaarste buien kunnen meer dan 20 millimeter regenwater opleveren.

In het noorden en oosten kan het voor de buien uit nog wel behoorlijk opwarmen naar 26 graden. In de broeierige lucht is de kans op onweersbuien met hagel en windvlagen het grootst. Op veel andere plekken wordt het maximaal 21 tot 24 graden. Bij voldoende zonneschijn kan het in het zuiden lokaal eind van de dag nog wel 25 graden worden.

Door de uitgedroogde bodem treedt nog eerder wateroverlast op. Foto: Lammie van Elp
Door de uitgedroogde bodem treedt nog eerder wateroverlast op. Foto: Lammie van Elp

Wees alert voor onweersbuien

Heb je plannen om woensdag lange tijd buiten te blijven of het water op te gaan met een bootje of surfplank? Dat kan je misschien beter uitstellen tot een later moment deze vakantie. Houd het actuele weerbericht en de regenradar in de gaten en zorg dat je op tijd kan schuilen als je wordt overvallen door onweer.

Lees hier meer tips wat je moet doen als het onweert.

Omslag naar koeler weer

Vanaf donderdag volgt een overgang naar een ander weertype. Donderdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af en is het nog aan de warme kant met 23 tot 27 graden. Vooral in het zuiden kunnen dan opnieuw enkele regen- of onweersbuien voorkomen. De dagen daarna is het nog wat minder warm met tijdens het weekend 22 tot 24 graden. Vooral zaterdag verloopt grotendeels droog. Daarna neemt de kans op buien weer toe.

Door droogtestress laten bomen zelfs hun bladeren vallen. Foto: Ben Saanen
Door droogtestress laten bomen zelfs hun bladeren vallen. Foto: Ben Saanen

Lees ook: Zomeren in de Benelux: de 9 leukste tips dicht bij huis

Vallen je laatste vakantieplannen dan nu in het water? Niet getreurd, want vanwege het lokale karakter van de buien zullen de dagen niet compleet verregend verlopen en geregeld blijft het een groot deel van de dag droog. De regio’s die nog enkele vrije weken voor de boeg hebben, maken wel nog kans op zomerse en misschien zelfs tropische dagen tijdens het slotstuk van de vakantie. In de loop van volgende week zijn er scenario’s waarbij de temperatuur weer aan een stijgende trend begint. De kans op droog weer is dan groot.

Check de update van de maandverwachting in te lezen wat de prognose is voor de rest van augustus.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black