Voorjaarsvakantie weerbericht: blijft het zo zacht en wisselvallig?

14 februari 2024, 09:00

Vakantieweer
De paraplu komt de komende tijd goed van pas. Foto: Ben Saanen.

De voorjaarsvakantie van regio zuid is in volle gang en vrijdag start de vakantie voor het midden en noorden. Blijf jij tijdens jouw vakantie in eigen land? Dan kan je vaak op wisselvallig weer rekenen, maar er is ook goed nieuws. Hier lees je alles over het weer tijdens de vakantieperiode.

Carnaval zit er weer op en de voorjaarsvakantie voor het midden en noorden van het land staat voor de deur. Afgelopen dagen was het nog vrij rustig februariweer met ruimte voor de zon, maar de komende dagen verlopen ronduit wisselvallig en uitermate zacht. Mogelijk komt het zelfs tot een temperatuurrecord. Alles over het weer voor de komende dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Weersverbetering op zaterdag en eerste dagen van de nieuwe week

Zaterdag blijft het vaak droog met wolkenvelden en zonnige momenten. Het wordt de beste dag van het weekend, want zondag staat wederom behoorlijk wat regen op het programma. Beide dagen is het gemiddeld 10 graden. Februari verliep regionaal al behoorlijk nat met in het zuiden tot dusver al meer dan een maandsom aan regen.

Crocussen zijn momenteel al veel te zien. Foto: Wim van den Broek.
Crocussen zijn momenteel al veel te zien. Foto: Wim van den Broek.

Voor vakantiegangers in Nederland is er relatief goed nieuws, want na het weekend is vaker ruimte voor langere droge perioden waarin af en toe de zon door kan breken. Maandag is nog kans op enkele buien, maar vooralsnog lijkt dinsdag in ieder geval droog te verlopen. De zon kan dan zeker eventjes schijnen, maar tot zonovergoten dagdelen komt het zeer waarschijnlijk niet.

Ga jij op skivakantie naar de Alpen? Lees dan ons uitgebreide wintersportweerbericht wat je hier kan verwachten.

Onzekerheid in verwachting neemt toe

Daarna neemt de onzekerheid in de weersverwachting behoorlijk toe. Er zijn signalen voor een ronduit wisselvallig en zelfs onstuimig weertype, maar ook scenario’s voor een droger weerbeeld. Ook de verwachting in temperatuur is dan nog niet zeker. Waarschijnlijk komt het kwik overdag rond 10 graden uit en tijdens de nachten blijft het vaak boven het vriespunt.

Desondanks is het niet geheel uitgesloten dat het gedurende de nachtelijke uren landinwaarts nog een keer tot vorst kan komen. Op echte winterkou hoeven de vakantiegangers tenminste niet te rekenen.

In onze maandverwachting vertellen wij jou hoe de maand februari verder verloopt.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven