Vakantieweer Europa: zomerse taferelen in Zuidoost-Europa

25 april 2024, 07:30

Vakantieweer
Navagio Beach Griekenland. Foto: AdobeStock / CCat82.

De meivakantie staat voor de deur en dat betekent dat menig vakantieganger weer het buitenland opzoekt. Heb jij een vakantie geboekt om de zon op te zoeken? In dit artikel lees jij of het ook echt zonnig wordt op jouw vakantiebestemming.

In eigen land hebben we al een tijdje te maken met vrij koud en wisselvallig lenteweer. Dit koude lenteweer eindigt precies tijdens het begin van de meivakantie, op Koningsdag. Wat timing betreft kan dit niet veel beter! Lees er meer over in ons uitgebreide artikel over het weer tijdens de meivakantie in eigen land.

Relatief koud in Spanje en Portugal

Heb jij een vakantie geboekt naar Spanje of Portugal? Dan moet je aanvankelijk rekening houden met een wisselvallig weerbeeld met temperaturen die iets lager uitvallen dan gebruikelijk. Normaal gesproken is het eind april 20 tot 25 graden op veel plekken, maar komend weekend komt de temperatuur bijna nergens meer boven de 20 graden uit.

Zo ligt het kwik in Barcelona vanaf zaterdag nog maar rond een graad of 17. In Porto is het slechts een graad of 15 en nog lagere temperaturen vinden we aan de noordkust van Spanje. Hier wordt het op sommige plekken zelfs niet warmer dan een graad of 10 en is het kouder in dan in Nederland. Vanaf de Atlantische Oceaan worden hierbij talrijke buien aangevoerd. Dit betekent echter niet dat jouw vakantie letterlijk in het water valt. Tussen de buien door zijn ook genoeg droge momenten, waarbij de zon flink schijnt. Dan is het al snel prima weer om erop uit te trekken!

De meivakantie duurt nog lang en in de loop van volgende week ziet het er alweer iets gunstiger uit. De neerslagkansen nemen richting het volgende weekend flink af en ook de temperatuur zet dan een stijgende lijn in. Wellicht kan er dan op veel plekken worden genoten van zomerse taferelen!

Zonovergoten in Zuidoost-Europa

Elders in Zuid-Europa vinden we stabieler lenteweer. Zo is het in Griekenland en Turkije veelal droog en verlopen de dagen zonovergoten. Dit gaat ook gepaard met aanmerkelijk hogere temperaturen. Zo is het op het vasteland van Griekenland vaak zomers warm met temperaturen rond 25 graden. De Griekse eilanden in de Egeïsche Zee kunnen rekenen op maxima van 20 tot 23 graden. Met veelal strakblauwe luchten is het dan heerlijk weer om op het terras te zitten of iets anders buiten te ondernemen. Nog hogere temperaturen vinden we in Turkije. In Antalya kan het kwik begin volgende week oplopen naar 28 graden. Zorg wel dat jij je goed insmeert als jij naar Zuid-Europa op vakantie gaat. De zon is hier al erg fel. Een onbeschermde huid kan al binnen 10 minuten verbranden.

Voorlopig verandert er weinig aan het veelal droge en zonnige weerbeeld. In de loop van volgende week zijn op het vasteland van zowel Griekenland als Turkije enkele (onweers)buien niet uitgesloten, maar op de meeste plekken blijft het waarschijnlijk heerlijk vakantieweer.

Ook in de steeds meer in trek rakende Balkanlanden is het op en top vakantieweer. Zo is het in Albanië en Montenegro begin volgende week veelal zomers warm en zonovergoten. In Tirana stijgt het kwik zelfs naar 27 graden en met veelal zonovergoten dagdelen is het dan heerlijk weer om eropuit te trekken. In de tweede helft van de week neemt de kans op een enkele bui toe, maar kletsnat verlopen de dagen waarschijnlijk niet.

In Italië is het in het begin van de meivakantie op veel plekken goed toeven. In het noorden komen enkele buien voor, maar elders in het land verlopen de dagen verlopen droog en ronduit zonnig. In Rome is het zomers warm met 25 of 26 graden. In de loop van volgende week neemt ook elders in het land de kans enkele (onweers)buien toe.

Wisselend weer in de landen om ons heen

In de landen direct om ons heen zijn de verschillen groot. In Frankrijk en België komen dagelijks flink wat buien voor. Lokaal kunnen de buien pittig uitpakken met kans op onweer. In Parijs stijgt het kwik dagelijks naar 17 tot 19 graden. Tussen de buien door zijn ook droge momenten waarbij de zon vaak doorbreekt. In Duitsland is het in het begin van de meivakantie juist op en top vakantieweer. De dagen verlopen droog en veelal zonovergoten. De temperatuur loopt hierbij ook flink op. Zo is het maandag zelfs 24 graden in Berlijn. In de tweede helft van de nieuwe week neemt in heel Duitsland de kans op enkele (onweers)buien toe.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven