Vakantieweer Europa: tropisch warm tot heet in het zuiden en oosten

11 juli 2024, 07:30

Vakantieweer
Blauwe lucht aan de Middellandse Zee. Foto: Pien de Haan

In ons eigen land is het al een tijd wisselvallig. Wat voor weer kun je verwachten in de rest van Europa? Dat lees je in dit artikel.

Als je de komende dagen in eigen land op vakantie gaat, krijg je eerst met wisselvallig zomerweer te maken. Van tijd tot tijd trekken buien over het land en de temperatuur ligt tussen 18 en 23 graden. Na het weekend verbetert het weerbeeld. De temperatuur doet een stap omhoog en de zon is vaker te zien. In ons zomervakantieweerbericht lees je alle details!

Volgende week aangenaam in onze buurlanden

In onze buurlanden is het weerbeeld vergelijkbaar: af en toe trekt een bui over, maar daarnaast zijn er ook perioden met zon. Vooral vrijdag wordt op veel plaatsen een buiige dag en dan valt de temperatuur ook iets lager uit. Het weekend start nog met enkele buien, maar daarna is de zon vaker van de partij. Zondag wordt het dan ook 20 tot 25 graden. Goed weer dus voor een stedentrip of een buitenactiviteit.

Na het weekend blijft het vaak droog en stijgt de temperatuur nog wat verder. In Duitsland wordt het 23 tot 25 graden in het noorden en westen en 27 tot 29 graden in het oosten en zuiden van het land. Het noordwesten van Frankrijk, Luxemburg en België krijgen eerst nog met (onweers)buien te maken. Daarna wordt het in deze landen vaker droog met temperaturen van 21 tot 26 graden. In het zuiden van Frankrijk liggen de maxima tussen 25 en 30 graden.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Vaak buien in Scandinavië

In Scandinavië blijft het nog een tijd wisselvallig. Volgende week worden vanuit het zuiden buien aangevoerd. Soms verloopt een dagdeel geheel droog, maar de buien kunnen ook langere tijd voor nattigheid zorgen. De temperatuur ligt tussen 18 en 22 graden in het zuiden van Noorwegen en Zweden. In Denemarken is de temperatuur vergelijkbaar.

Alpen eerst stevige buien

In de Alpen moet je de komende dagen rekening houden met stevige buien. Na het weekend neemt het aantal buien af en overheersen de droge perioden. Lokaal blijven een paar buien mogelijk. De temperatuur stijgt volgende week naar 25 tot 32 graden.

Hoogste temperaturen in Zuid- en Oost-Europa

De hoogste temperaturen vind je de komende tijd in het zuiden en oosten van Europa. Daarbij is het vaak zonnig en zijn er nauwelijks buien. Aan de Spaanse Costa wordt het 28 tot 31 graden, in Italië en Kroatië kun je temperaturen van (ruim) 30 graden verwachten. In Griekenland wordt het 34 tot 38 graden. Volgende week is het weerbeeld vergelijkbaar en dan doet de temperatuur op veel plaatsen een stap omhoog. Als je dan verkoeling zoekt in het zwembad of in de zee, let dan goed op de zon. Met zonkracht 8 tot 10 kan een onbeschermde huid al binnen 10 tot 15 minuten verbranden.

Lees ook: dit zijn de acht mooiste, best verborgen stranden van Italië

In Turkije zijn naast zonnige perioden ook buien mogelijk. De meeste van deze buien ontstaan landinwaarts, maar aan de Turkse zuidkust kan het soms ook tot een bui komen. De temperatuur komt uit op tropische waarden. Zo wordt het 32 graden in Istanboel tot 34 graden in het zuiden. Na het weekend stijgt het kwik naar 32 tot 38 graden.

Manouk Vermeulen

Manouk Vermeulen

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven