Dit kan je verwachten tijdens Koningsnacht en Koningsdag

24 april 2024, 07:30

Feestdagen
Koningsdag in Zeeland, 2023. Foto: Ria Barsser

Na twee weken met koud weer voor de tijd van het jaar gaat de temperatuur vanaf Koningsdag flink omhoog. Wat dit precies betekent voor Koningsdag en Koningsnacht lees je in dit artikel. Heb je komende week vakantie? Lees dan wat je na het weekend kunt verwachten.

Vandaag is warm lenteweer ver te zoeken. Het is ronduit buiig en bij de buien is kans op hagel en onweer. Het wordt 8 tot 10 graden, maar de matige tot vrij krachtige wind maakt het voor het gevoel een stuk kouder. Meer over het weer van vandaag en morgen lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Ook tijdens de Koningsspelen is het nog vrij koud van het jaar. Vrijdag wordt het 10 tot 13 graden. Daarbij is kans op een bui, maar op de meeste plekken verlopen de Koningsspelen voor het grootste deel van de tijd droog. De details lees je in ons Koningsspelen weerbericht.

Ook Koningsnacht nog vrij koud

Tot vorst gaat het niet komen, maar de winterjas is wel nodig als jij buitenplannen hebt tijdens Koningsnacht. In de binnensteden ligt het kwik in de nacht veelal tussen 4 en 8 graden. Tijdens brede opklaringen kan het lokaal nog iets kouder worden. Er is weinig wind en op veel plaatsen verloopt de nacht droog. Vooral in het westen van het land is er een kleine buienkans.

Het weer op Koningsdag

Ga jij in de vroege ochtend een rommelmarkt bezoeken of ben je van plan spullen te verkopen? Trek dan ook zeker een warme jas aan. Om 8:00 uur is het op veel plaatsen nog een graad of 6. Daarna zal het kwik flink oplopen. De zwakke tot matige wind uit het zuidoosten tot zuiden voert zachte lucht aan.

In de middag heb je geen dikke jas meer nodig, want het wordt 17 of 18 graden. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden is het een paar graden koeler. Mogelijk wordt het in het zuidoosten lokaal 19 graden.

Er zijn perioden met zon, maar ook stapelwolken en in de loop van de dag stijgt vanuit het zuiden de buienkans.

Kortom: zowel de Koningsdagfestivals in steden als Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Emmen als die in Den Haag, Delft en Amsterdam hebben langere tijd prima weer.

De Koningsdagrecords

Het zal dit jaar zeker niet de warmste, maar ook niet de koudste koninklijke feestdag worden. De records hieronder zijn van de Koninginnedagen van 1949-2013, gecombineerd met de Koningsdagen vanaf 2014. Wanneer 27 april op een zondag valt is wordt Koningsdag op zaterdag 26 april gevierd. Dit was overigens direct in 2014 het geval.

Koningsdag weerrecords

Lees meer over de koudste Koningsdagen ooit en de warmste Koningsdagen ooit.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven