Update maandverwachting: dit weer krijgen we de rest van de zomer

16 augustus 2022, 07:15

Maandverwachting
Dit weekend wordt het perfect strandweer Foto: Jos Hebben

Een hittegolf, heel veel zon en nauwelijks regen: augustus is tot dusver een topmaand voor strandliefhebbers en liefhebbers van zonnig en zeer warm weer. Nu de hittegolf op veel plaatsen op zijn eind loopt, vraag je jezelf misschien af hoe warm het slot van augustus wordt. En hoe zit het met nazomerweer in september? In deze update van de maandverwachting kijken we wat het weer de rest van de zomer brengt.

Misschien is het bij jou in huis wel flink opgewarmd na alle hitte die we hebben gehad. Dan hebben we goed nieuws voor je, want tijdelijk wordt het minder warm. De ramen kunnen dus weer lekker open en misschien waait er zelfs een fris regengeurtje naar binnen. Er is namelijk ook kans op enkele buien. Lokaal pakken deze buien fel uit met onweer en veel regen in korte tijd.

Voor de droogte zet dat weinig zoden aan de dijk. De uitgedroogde bodem kan plensregens namelijk niet zo snel opnemen. Daarnaast veroorzaken de buien grote regionale verschillen. Op de ene plek komt de regen met bakken uit de lucht, terwijl het een paar kilometer verderop droog blijft. Regionaal kan de droogte er wel wat door verlicht worden, maar voor een einde aan de extreme droogte is echt een lange natte periode nodig.

Of het nu warm of koud is, elke zonsondergang heeft iets speciaals aan de kust. Foto: Joop Neven
Of het nu warm of koud is, elke zonsondergang heeft iets speciaals aan de kust. Foto: Joop Neven

Van de regen in de…

Is dat een voorteken voor een verregend slot van augustus? Nee, dat zeker niet! Al snel lijken we opnieuw met rustig weer te maken te krijgen. Dat betekent wederom dat het meestal droog blijft en de zon volop schijnt. Daarbij kan de temperatuur weer oplopen naar zomerse waarden van 25 graden of meer. En als de wind uit het zuiden waait wordt het misschien zelfs weer een paar keer regionaal tropisch warm. Kortom: best afwisselend weer in de laatste weken van augustus en de zomer is zeker niet voorbij!

In september neemt de kans op buien geleidelijk toe, maar wekenlang nat wordt het waarschijnlijk niet. Bovendien komt de temperatuur boven normaal uit. Dat betekent dat het overdag vaak 20 tot 23 graden wordt. Een mooie nazomerdag met 25 graden of meer kan daar ook af en toe tussen zitten.

In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je alle details over het weer van vandaag, morgen en de rest van de week.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven