Zo (onstuimig) verloopt het slot van de voorjaarsvakantie

21 februari 2024, 07:30

Vakantieweer
Opnieuw nat weer op komst. Foto: Kees Jak

Je bent vast niet de enige als jij hoopt op een vleugje lenteweer, maar helaas is dat voorlopig zeker niet aan de orde. Tijdens het slot van de voorjaarsvakantie voor regio midden en noord wordt het juist weer ronduit nat en ook flink onstuimig. Alle details over het weer de komende dagen lees je hier.

Van ondergelopen kelders tot enorme plassen op weilanden. Je komt ze overal in ons land tegen. Dat is ook niet heel gek als je kijkt naar de neerslaghoeveelheden die de afgelopen maanden zijn gevallen. Sinds juli vorig jaar is bijna elke maand natter verlopen dan normaal. Vooral de afgelopen maanden verliepen kletsnat. Er zijn zelfs flink wat plekken in ons land die nu al maandenlang 2 of 3 keer de normale maandhoeveelheid aan neerslag noteren.

Ook deze februarimaand zitten veel plekken al ruimschoots boven de 100 mm en dit gaat zeker niet de eindstand van de maand zijn. En dat terwijl het maandgemiddelde voor februari slechts 60 mm is.

Opnieuw kletsnat

De komende dagen gaan de regenmeters opnieuw flink gevuld worden en dat is slecht nieuws voor als jij nog vakantie hebt. Vooral vandaag en morgen komt er een flinke bak hemelwater naar beneden. Vandaag is het een regengebied dat over ons land trekt waardoor het overal langdurig regent. Donderdag zijn het talrijke buien die ons land aandoen. Deze buien kunnen fors uitpakken met mogelijk ook wat hagel en een enkele klap onweer. Er kan tot en met donderdagavond 10 tot lokaal 30 mm regen vallen. Woensdag ligt het kwik tussen 9 en 11 graden. Donderdag is het met 11 tot 13 graden nog zachter.

Zware windstoten, kans op storm

Het is niet alleen de regen die het onaangenaam maakt, maar we moeten ook rekening houden met veel wind. Woensdag is de wind vrij stevig met een matige tot aan zee krachtige zuiden- tot zuidwestenwind, 4-6 Bft. Maar het is vooral de donderdag die er wat betreft de wind echt uitspringt. Het wordt een onstuimige dag met in de avond een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind en aan zee is kans op storm. Daarbij worden zware windstoten verwacht van 80-100 km/uur en aan zee is kans op zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur.

Storm donderdag 22 februari

Lees ook: dit zijn de definities van storm en zware windstoten

Overgang naar overwegend droog weekend?

Vanaf vrijdag lijkt het gelukkig een stuk minder nat te worden. Helemaal droog wordt het niet, want verspreid over het land blijven enkele buien mogelijk. Tussen de buien door is het vaker droog en schijnt de zon af en toe. Ook in het weekend blijven enkele plaatselijke buien mogelijk, maar vooral zondag lijken de droge momenten te overheersen. Met een zonnetje erbij is het dan prima weer om erop uit te trekken.

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur wat omlaag. Overdag is het 7 tot 9 graden en de nachten koelen aanzienlijk meer af dan de afgelopen tijd. In de vroege ochtend kan het kwik landinwaarts net boven het vriespunt liggen.

Alle details over het weer deze dagen lees je ook in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven