Zo koud wordt het weer in de tweede helft van de winter

15 januari 2021, 08:51

5ec5659d-jolanda-bakker-zo-koud-wordt-het-weer-in-de-tweede-helft-van-de-winter-1280x600
5ec5659d-jolanda-bakker-zo-koud-wordt-het-weer-in-de-tweede-helft-van-de-winter-1280x600
5ec5659d-jolanda-bakker-zo-koud-wordt-het-weer-in-de-tweede-helft-van-de-winter-1280x600

Je zou het misschien niet zeggen, maar de eerste helft van de winter verliep gemiddeld zacht en nat. Toch hebben we al veel meer winterweer gezien dan de afgelopen jaren en dat zegt vooral veel over de vorige winters. Hebben we het koudste moment van de winter bijna achter de rug en wordt het weer boterzacht, of krijgen we nog een échte winter? In dit artikel lees je hoe koud het weer in de tweede helft van de winter wordt.

De winter is over zijn hoogtepunt heen. Na de sneeuw van dit weekend wordt het weer zachter en de kans is groot dat het normaal tot zachter dan normaal blijft. Er is een kleine kans dat het alsnog écht koud wordt, maar daarvoor moet alles meezitten. In Scandinavië is het in de tweede helft van januari en begin februari bitterkoud. Wanneer de wind uit het noorden of noordoosten komt dan kan die kou naar ons toe komen. De kans is echter groot dat we met een milde westenwind te maken krijgen.

Gedurende februari dringt het zachte weer ook door tot het noorden en oosten van Europa. Daardoor neemt de kans op koud winterweer bij ons zienderogen af. Voor de winterliefhebber is het dus hopen dat het de komende weken een keer flink koud wordt, want die hoop vervliegt richting het einde van de winter.

Weer een kletsnatte tweede helft van de winter

Net als vorig jaar verloopt de tweede helft van de winter naar verwachting kletsnat. Recordnat zoals in februari 2020 wordt het waarschijnlijk niet, maar zeer nat is het wel. We verwachten in de laatste weken van januari en in februari tientallen millimeters regen meer dan normaal. Dat is goed nieuws, want op die manier gaan we met gevulde sloten en een natte bodem de lente in. Vanwege La Niña wordt de lente waarschijnlijk droger dan gebruikelijk. Al dat water kunnen we dus goed gebruiken.

Lees ook: Dit weer kun je in 2021 verwachten

Foto: Jolanda Bakker

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black