Dit weer kun je in 2021 verwachten

29 december 2020, 16:57

484241f9-weer-in-2021-opnieuw-warm-paul-hermans-1280x600
484241f9-weer-in-2021-opnieuw-warm-paul-hermans-1280x600
484241f9-weer-in-2021-opnieuw-warm-paul-hermans-1280x600

Januari begint koud, maar is dat een voorbode voor een te koud jaar? Of wordt het net als de afgelopen 10 jaar weer een stuk warmer dan normaal? In deze jaarverwachting blikken we vooruit op het weer dat we in 2021 krijgen.

De eerste helft van januari verloopt waarschijnlijk vrij koud. De kans op vorst in de nachten is groot en soms kan er wat sneeuw vallen. Klaart het op dan kan het flink vriezen. Wanneer bewolking overheerst blijft het bij lichte vorst. Overdag ligt het kwik maar een paar graden boven nul.

Lees ook: Weerbericht Nederland

e9a3726d-sneeuw-2-jannes-wiersema
e9a3726d-sneeuw-2-jannes-wiersema

Foto: Jannes Wiersema.

In de tweede helft van januari neemt de kans op zachter weer toe. De wind zoekt dan de zachte zuidwesthoek weer op en daarmee kan de temperatuur weer oplopen tot in de dubbele cijfers. Ook gaat het dan vaak en veel regenen!

Februari zacht als vanouds?

Voor februari zijn er hele sterke signalen voor zacht weer. De kans op aanhoudende zuidwestenwinden die milde lucht en regenzones vanaf de Atlantische Oceaan aanvoeren is groot. Daarbij kan het soms flink waaien. Wat dat betreft doet de verwachting erg denken aan februari 2020, waarin het flink regende en vaak stormde.

Is er dan helemaal geen kans op winterweer? Jawel hoor, ook vorig jaar verliet de wind soms kortstondig de zachte zuidwesthoek en werd het licht winters. Lokaal was het eind februari zelfs wit.

0abe108e-droog-en-zonnig-in-de-lente-ben-saanen
0abe108e-droog-en-zonnig-in-de-lente-ben-saanen

Foto: Ben Saanen

Kans op natte lente kleiner door weerfenomeen La Niña

In de lente neemt de kans op rustiger weer toe. Daarbij waait het minder en valt ook minder regen. Bij dit weertype kunnen we ook veel zonneschijn verwachten. De heersende La Niña ondersteunt deze verwachting. Statistisch gezien is de kans op een natte lente na een winter waarin een La Niña gaande was namelijk kleiner.

Lees ook: Dit is de invloed van La Niña op het weer in Nederland

Bij een vrij rustige, droge en zonnige lente horen ook brede opklaringen in de nachten. Daardoor kan het tijdens heldere nachten zeker in het begin van de lente gemakkelijk vriezen. Overdag warmt het door de zon juist sterk op. Gemiddeld wordt de lente qua temperatuur normaal tot iets te zacht.

f1370a00-zomer-in-nederland-willy-bonnink-naves-
f1370a00-zomer-in-nederland-willy-bonnink-naves-

Foto: Willy Bonnink-Naves

Krijgen we weer een warme zomer in 2021?

Wat de zomer van 2021 ons gaat brengen is nog afwachten. De seizoensverwachtingen worden zo ver vooruit onbetrouwbaar. Wat wel opvalt is dat er opnieuw een warme zomer wordt verwacht, waarbij er vooralsnog geen sterke signalen zijn voor erge droogte. De berekeningen variëren van droog tot nat zomerweer, maar de normale tot natte scenario’s hebben de overhand.

Na drie droge zomers op rij zou een natte zomer gunstig zijn voor de lage grondwaterstanden in het oosten en zuidoosten van het land. Gezien de termijn van deze verwachting kunnen we ons nog niet rijk rekenen en aan een uitspraak over de herfst van 2021 zullen we ons voorlopig nog helemaal niet wagen.

Het team van Weeronline wenst jou veel mooie dagen in 2021!

Hoofdfoto: Paul Hermans

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven