Wat is La Niña en welke rampen veroorzaakt dit natuurfenomeen?

03 juni 2024, 13:01

La Nina
Overstromingen door La Niña. Foto: AdobeStock / Craig Hanson.

La Niña is een versterking van het normale weer in gebieden rondom de evenaar. Gebieden die normaal al nat zijn worden tijdens dit natuurfenomeen nog natter. Droge gebieden krijgen te maken met nog ergere droogte. Als gevolg hiervan ontstaan verschillende natuurrampen en mislukte oogsten.

La Niña is het zusje van El Niño. Samen vormen deze natuurfenomenen de El Niño-Southern Oscillation (ENSO). Het gaat hierbij om terugkerende veranderingen in het klimaatpatroon, die grote gevolgen hebben voor het weer in landen rond de evenaar. Maar ook verder van de evenaar vandaan zijn de gevolgen merkbaar. Er zit geen vast ritme in het optreden van beide natuurfenomenen, maar door middel van weermodellen kunnen we het wel steeds verder vooraf zien aankomen.

Gevolgen van La Niña

Vooral Indonesië, de Filipijnen, India en het noorden van Australië kunnen extra nat worden en maken daardoor grotere kans op overstromingen en modderstromen. In Australië, op de Filippijnen en in Vietnam neemt de kans op tropische stormen en orkanen door invloed van warmer oceaanwater toe. Brazilië en landen als Colombia, Venezuela, Guyana en Suriname krijgen meer regen dan normaal en daarbij is het vaak ook kouder. In Peru en Chili wordt het koeler en droger.

Het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico krijgen tijdens de eerste maanden na een La Niña meestal droger en warmer weer. In de herfst ontstaan op de Atlantische Oceaan vaak meer en krachtigere orkanen. Deze doen Midden-Amerika en de Verenigde Staten aan. In Mozambique en Madagaskar wordt het natter en koeler dan normaal.

Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.
Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.

Koud zeewater rond de evenaar

Bij een La Niña zijn de passaatwinden die rond de evenaar waaien krachtiger dan gebruikelijk. Deze noordoosten- en zuidoostenwinden stuwen warm oppervlaktewater richting Australië en Indonesië. Het warme water veroorzaakt daar meer en hevigere buien. Langs de westkust van Zuid-Amerika welt vervolgens koud water op vanuit de diepe oceaan. Dat koude water heeft een stabiliserende werking op de atmosfeer. Er ontstaan minder buien dan normaal en het is ook iets kouder dan gebruikelijk.

La Niña is net als tegenhanger El Niño normaal gesproken het krachtigst rondom Kerst. De gevolgen kunnen tot ver in het volgende jaar aanhouden. Denk aan mislukte oogsten door droogte of overstromingen.

Droogte. Foto: AdobeStock / thechatat.
Droogte. Foto: AdobeStock / thechatat.

Invloed van La Niña op het Nederlandse weer

La Niña beïnvloedt vooral het weer in de landen rondom de evenaar, maar ook elders op de wereld raken normale patronen verstoord. De effecten op het weer in Nederland zijn beperkt, maar er is wel een verband met het weer in de lente. Gemiddeld over de laatste 150 jaar is het in het voorjaar na een La Niña droger. De kans op een nat voorjaar neemt volgens het KNMI af van 33 naar 20 procent.

Lees meer: Dit is de invloed van La Niña op het weer in Nederland

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven