Kans op La Niña na de zomer

08 februari 2024, 20:05

Foto: ANP / EPA / Holti Simanjuntak.

Het weerfenomeen La Niña zou in de tweede helft van dit jaar kunnen ontstaan, snel nadat El Niño uitgewerkt is. Dat heeft een weersvoorspeller van de Amerikaanse overheid donderdag gezegd volgens persbureau Reuters.

La Niña wordt gekenmerkt door ongewoon lage temperaturen in de equatoriale Stille Oceaan. Het weerfenomeen zorgt verder voor overstromingen en droogte. "Hoewel de voorspellingen voor het voorjaarsseizoen vaak minder betrouwbaar zijn, is er een historische tendens dat La Niña sterke El Niño-verschijnselen opvolgt", aldus het Climate Prediction Center (CPC) van de National Weather Service.

Lees ook: Wat is La Niña en welke rampen veroorzaakt dit natuurfenomeen?

Samen met La Niña, maakt El Niño deel uit van de intermitterende cyclus die bekend staat als de El Niño-Southern Oscillation (ENSO). Dat weerpatroon heeft veel invloed op variaties en veranderingen in weersomstandigheden over de hele wereld.

Lees ook: Wat is El Niño en wat zijn de gevolgen van dit natuurfenomeen?

ENSO-neutrale omstandigheden

El Niño veroorzaakte in de afgelopen periode warm en droog weer in Azië en hevigere dan gebruikelijke regenval in delen van Amerika. Tussen april en juni van dit jaar is het effect waarschijnlijk uitgewerkt en belanden we in ENSO-neutrale omstandigheden, aldus de CPC in haar maandelijkse voorspelling. Dat betekent dat beide weerfenomenen niet actief zijn. Maar zo'n periode is meestal wel de opmaat voor een overgang tussen de twee weerpatronen.

Na een sterke El Niño staat het mondiale weer op het punt om in de tweede helft van 2024 over te gaan naar La Niña, een patroon dat doorgaans leidt tot meer neerslag in Australië, Zuidoost-Azië en India, aldus meteorologen en landbouwanalisten.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black