Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

09 juni 2023, 10:15

El Nino
Droge plaatsen rond de Stille Oceaan krijgen door El Niño ineens met meer regen te maken. Beeld: ANP / EPA / Adriana Thomasa

Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen.

De wetenschappers van de Amerikaanse organisatie houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

Lees ook: wat is El Niño en wat zijn de gevolgen van dit natuurfenomeen?

Drie jaar La Niña op rij was uniek

De afgelopen drie jaar was de Stille Oceaan juist afgekoeld vanwege La Niña, de tegenhanger van El Niño. In maart concludeerden meteorologen al dat die periode voorbij was en dat de opwarming van de oceaan eraan zat te komen. El Niño kwam voor het laatst voor in 2018-2019. In de tussenliggende periode hadden we juist met La Niña te maken.

La Niña gaat gepaard met andere invloeden op het weer vergeleken met El Niño.

Effecten verschillen van plaats tot plaats

Volgens NOAA kan het natuurverschijnsel verschillende gevolgen hebben op verschillende locaties, van hevige regen en tropische stormen tot juist extreme droogte. Klimaatverandering kan bepaalde effecten van El Niño afzwakken, maar andere juist versterken. Veel van de warmste jaren die wereldwijd zijn gemeten kwamen bijvoorbeeld voor tijdens El Niño's. Andersom zijn onderzoekers bang dat El Niño klimaatverandering kan laten versnellen.

Australië zei deze week dat het deze zomer veel minder oogst verwacht door de droogte van El Niño. Japan denkt dat het weerverschijnsel al verantwoordelijk is voor de extreem warme lente daar. Europa heeft relatief weinig directe last van het natuurverschijnsel.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven