Zo beïnvloedt het weer de vogeltrek

19 april 2022, 07:07

Fietsen, vliegende vogels. Foto: Trudy Fortuijn - van Es

Wist je dat de vogeltrek te maken heeft met de windrichting? Zo zie je bij een oostenwind hele andere vogels in het land, dan bij bijvoorbeeld een noordwesterstorm. In dit artikel kijken we hoe het weer de vogeltrek beïnvloedt.

De meeste vogels zie je in ons land bij een zuidwestenwind in combinatie met veel zon. Het welbekende mooie weer. Trekvogels gaan dan extra laag vliegen om energie te besparen en komen daarmee toch vooruit. Het zijn de perfecte omstandigheden om grote groepen graspiepers, lijsters, gaaien en houtduiven te zien. Je hoeft er waarschijnlijk niet eens ver voor te reizen, want elke plek met vrij uitzicht is kansrijk om deze vogels te zien. Het best is vroeg in de ochtend te kijken als de vogels onderweg zijn. Op een gegeven moment strijken ze neer om te eten en te rusten.

Zeevogels bij een noordwesterstorm

Bij een noordwesterstorm kan je niet alleen lekker uitwaaien, maar kan je ook vogels spotten die je normaal gesproken niet snel ziet. Ga bij een noordwesterstorm eens naar de pier van IJmuiden of naar de Brouwersdam in Zeeland. Grote kans dat je daar zeevogels tegenkomt, die je waarschijnlijk alleen op vakantie bent tegengekomen langs de kusten van Engeland, Schotland, IJsland en Noorwegen. We hebben het hier over soorten als bijvoorbeeld de Jan-van-Gent.

Wil je dus zeebewoners spotten langs onze kust, ga dan bij een noordwesterstorm naar de kust toe en misschien zie je wel een ijseend of een geelsnavelduiker. De kans dat je de geelsnavelduiker voor onze kust spot is echter wel klein, want deze leeft in de noordelijke ijszee.

Vogels op het land. Foto: Theo Niesing
Vogels op het land. Foto: Theo Niesing

Zangvogels bij aanhoudende oostenwind

Als de wind dagenlang uit het oosten komt, dan worden vooral zangvogels naar ons land ‘geblazen’. Spreeuwen, koperwieken en andere lijsters, ze zijn in enorme aantallen in het land te vinden. Vooral aan de kust, bij een langer aanhoudende oostenwind, zijn grote zwermen te zien.

Goede plekken om ze te vinden zijn de duinen bij Den Haag en IJmuiden, Stavoren aan het IJsselmeer, de IJmeerdijk bij Almere en landgoed de Hamert in het noorden van Limburg. Vooral bij bewolkt weer en enkele buien is de kans groot dat je ze ziet. Ze vliegen dan extra laag.

Zweefvliegers op een zonovergoten dag

Op zonovergoten en warme dagen loont het de moeite om naar de hogere delen van het land te gaan. De Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, het Montferland of de Brabantse Wal zijn dan perfect om grote groepen roofvogels te zien. Deze vogels maken gebruik van de warme opstijgende lucht. Je ziet ze dan in lange glijvluchten zweven naar een volgende luchtbel om weer op te kunnen stijgen. Een minimale inspanning voor de vogels met maximaal resultaat.

Je ziet dan de roofvogeltrek en dan moet je denken aan vele aantallen buizerds, wespendieven en rode arenden. In het oosten van het land is de kans op het spotten van kraanvogels ook mogelijk.

Kraanvogels. Foto: Gerrit Stronks
Kraanvogels. Foto: Gerrit Stronks

Vroeg opstaan bij ‘normaal’ weer

Er gaan natuurlijk heel wat dagen voorbij dat er geen noordwesterstorm staat, er geen aanhoudende oostenwind is of dat het aanhoudend zonnig is. Het blijft natuurlijk wel Nederland en we hebben hier nu eenmaal een sterk wisselend weertype. Zolang het niet te veel regent of waait loont het de moeite om vroeg op te staan. Zo kan je kieviten spotten, zwermen spreeuwen zien en ook ganzen zijn tijdens de halfjaarlijkse vogeltrek goed te zien.

Regent het wel en staat er een aardige bries, dan kan je als vogelspotter beter thuisblijven, want de kans dat je grote groepen trekvogels ziet is dan heel erg klein.

Bron: nature today

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven