Dit is wanneer je zeevonk kunt verwachten

20 juli 2021, 09:37

Natuur
Zeevonk Wouter van Bernebeek

Wanneer je op een warme lente- of zomeravond langs de kust loopt, kan je zomaar een lichtgevende blauwe gloed in het water zien. Dit is zeevonk: een eencellig organisme dat licht kan geven. Het is een prachtig fenomeen, maar wat is het nou eigenlijk precies? En wanneer kun je zeevonk zien?

Zeevonk is een soort alg. Om het water op te laten lichten, moet de alg in grote getale aanwezig zijn. De alg moet zich dan dus snel vermeerderen. Dit gebeurt het makkelijkst wanneer het water warm is, de zon volop schijnt en er relatief weinig wind staat, zodat er weinig beweging in het water zit.

Wanneer er genoeg van deze eencellige organismen samen zijn, ontstaat er door bewegend water een chemische reactie. Hierbij komt het blauwe licht vrij. Zo kan de alg bijvoorbeeld oplichten door de golfslag, of wanneer je stappen zet in het ondiepe water. Bij daglicht kan de zeevonk een oranjerode kleur hebben.

Zeevonk, zomer
Wouter van Bernebeek
Zeevonk, zomer Wouter van Bernebeek

Foto: Wouter van Bernebeek

Deze foto en de hoofdfoto van dit artikel zijn gemaakt in de nacht van 1 naar 2 juni 2021.

Beste moment om zeevonk te zien

Omdat zeevonk over het algemeen ontstaat in rustig, ondiep en warm zeewater, zie je dit fenomeen vooral wanneer een aantal warme en zonnige dagen elkaar opvolgen. Een serie tropische dagen met weinig wind is het meest ideaal, maar ook bij temperaturen van 20-25 kan zeevonk soms al te zien zijn. Na een tropische dag met 30 graden is het vaak nog lang warm en aangenaam om tot laat op het strand te blijven en het fenomeen te bewonderen. Dus wil je een keer zeevonk zien, blijf dan op een tropische dag tot ’s avonds laat aan de kust!

Zeevonk. Foto: Wouter van Bernebeek
Zeevonk. Foto: Wouter van Bernebeek

Foto: Corné Ouwehand

Een ander specaculair natuurfenomeen met de kleur blauw komt ook alleen in de zomer voor: lees in dit artikel alles over lichtende nachtwolken.

Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Natuur-nieuws

Meer Natuur-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black