Tien tips om niet te verbranden

24 juni 2023, 10:31

Zonnebrandcrème is belangrijk. Foto: Adobe Stock / lesterman

De kracht van de zon is deze dagen hoog. Met een hoge zonkracht kan de onbeschermde huid snel verbranden. Wat betekent dit nou eigenlijk en wat kan je er tegen doen? In dit artikel vind je tien tips om niet te verbranden. De belangrijkste is natuurlijk smeer je goed in!

In onze weerberichten geven we vaak aan dat je goed moet smeren als de zonkracht hoog is. De zonkracht is niets anders dan de hoeveelheid ultraviolette straling. De hoeveelheid straling neemt toe naarmate de zon hoger aan de hemel staat, maar de zonkracht is ook afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de lucht. In ons land kan de zonkracht variëren tussen 0 en 9. Lees hier alles over de zonkracht.

Hier volgen enkele tips om je te beschermen tegen de zon:

tip 1

Gebruik een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor. Breng de zonnebrandcrème altijd ruim aan. De beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 30, wordt pas bereikt als je zo dik mogelijk smeert.

In bovenstaande tabel zie je hoe lang je onbeschermd in de zon kan. Ga je langer naar buiten smeer je dan in met een voldoende hoge factor zonnebrandcrème.  Voorbeeld: Een volwassen persoon met een vrij lichte huidkleur gaat bij zonkracht 5 de zon in. Dit betekent dat hij 20 minuten onbeschermd kan zonnen. Wanneer deze persoon zonnebrandcrème met factor 20 smeert kan hij 20 x 20 minuten = 400 minuten (oftewel ruim 6,5 uur). Hierbij moet het insmeren wel regelmatig herhaald worden en een dikke laag worden aangebracht.
In bovenstaande tabel zie je hoe lang je onbeschermd in de zon kan. Ga je langer naar buiten smeer je dan in met een voldoende hoge factor zonnebrandcrème. Voorbeeld: Een volwassen persoon met een vrij lichte huidkleur gaat bij zonkracht 5 de zon in. Dit betekent dat hij 20 minuten onbeschermd kan zonnen. Wanneer deze persoon zonnebrandcrème met factor 20 smeert kan hij 20 x 20 minuten = 400 minuten (oftewel ruim 6,5 uur). Hierbij moet het insmeren wel regelmatig herhaald worden en een dikke laag worden aangebracht.
tip 2

Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zon het felst. Tijdens deze uren kun je beter niet zonnebaden. Doe je het wel, smeer je dan extra goed in en herhaal dit na verloop van tijd. Ook de uren eromheen kun je nog gemakkelijk verbranden, maar net wat minder snel. In de vroege ochtend en in de avond loop je nauwelijks risico op verbranden.

tip 3

Laat je huid wennen aan de zon. Ga dus in het voorjaar op de eerste warme of zomerse dag niet de hele dag zonnen als je huid nog licht is.

tip 4

De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Ook op een wisselend bewolkte dag met lage temperaturen kan je makkelijk verbranden als de zonkracht sterk is.

Ook onder een parasol moet je alsnog zonnebrandcrème gebruiken. De zonnestralen reflecteren namelijk op het zeewater en de zandkorrels en je kan alsnog verbranden. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Ook onder een parasol moet je alsnog zonnebrandcrème gebruiken. De zonnestralen reflecteren namelijk op het zeewater en de zandkorrels en je kan alsnog verbranden. Foto: Anne-Marie van Iersel.
tip 5

Ook parasols en wolkenvelden beschermen je niet volledig tegen de zon, dus ook in de ‘schaduw’ moet je zonnebrand gebruiken.

tip 6

Het is verleidelijk om in korte broek en T-shirt te lopen, maar als je snel verbrandt dan is een lange broek en een shirt met lange mouwen beter.

Daarnaast kan je kiezen voor UV-werende kleding. Deze kleding is gemaakt van ademend en rekbaar materiaal wat het zeer comfortabel maakt om te dragen. Ook kan je zwemmen in deze kleding en daarmee voorkom je verbranding terwijl je aan het ontspannen en ronddobberen bent in het zwembad of in de zee. Het sneldrogende materiaal zorgt ervoor dat je niet lang met natte kleding rondloopt nadat je uit het water bent gekomen. 

tip 7

Draag een pet of hoed. Een zonnebril beschermt de ogen tegen UV-stralen.

tip 8

Extra oppassen is het als je bij het water bent of op het strand ligt. Water, maar ook zand reflecteren het zonlicht en de huid verbrandt hierdoor nog sneller. Extra insmeren is dan ook verstandig. Ook als je uit het water komt, moet je weer smeren, want als je je afdroogt, haal je ook alle zonnebrand er weer af. Ook al is deze ‘waterproof’. Sowieso is het verstandig om elke twee uur te smeren.

tip 9

Zorg dat je voldoende drinkt, maar ga bewust om met alcohol. Alcohol verwijdt de bloedvaten extra en hierdoor verbrand je sneller.

tip 10

Gun je huid ook een dagje rust, dus ga niet elke dag liggen ‘bakken’.

Onderschat het effect van verbranding niet

Verbranding kan permanente schade aan je huidcellen veroorzaken en het verhoogt de kans op huidkanker. Zoals met alles geldt: geniet, maar doe het met mate.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black