Tien tips om niet te verbranden

22 juni 2022, 09:59

Zonnebrandcrème is belangrijk. Foto: Adobe Stock / lesterman

De kracht van de zon is deze dagen hoog. Met een hoge zonkracht kan de onbeschermde huid snel verbranden. Wat betekent dit nou eigenlijk en wat kan je er tegen doen? In dit artikel vind je tien tips om niet te verbranden. De belangrijkste is natuurlijk smeer je goed in!

In onze weerberichten geven we vaak aan dat je goed moet smeren als de zonkracht hoog is. De zonkracht is niets anders dan de hoeveelheid ultraviolette straling. De hoeveelheid straling neemt toe naarmate de zon hoger aan de hemel staat, maar de zonkracht is ook afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de lucht. In ons land kan de zonkracht variëren tussen 0 en 9. Lees hier alles over de zonkracht.

Felle zon. Foto: Ben Saanen
Felle zon. Foto: Ben Saanen

Hier volgen enkele tips om je te beschermen tegen de zon:

campaign_tip

Gebruik een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor. Breng de zonnebrandcrème altijd ruim aan. De beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 30, wordt pas bereikt als je zo dik mogelijk smeert.

campaign_tip

Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zon het felst. Tijdens deze uren kun je beter niet zonnebaden. Doe je het wel, smeer je dan extra goed in en herhaal dit na verloop van tijd. Ook de uren eromheen kun je nog gemakkelijk verbranden, maar net wat minder snel. In de vroege ochtend en in de avond loop je nauwelijks risico op verbranden.

campaign_tip

Laat je huid wennen aan de zon. Ga dus in het voorjaar op de eerste warme of zomerse dag niet de hele dag zonnen als je huid nog licht is.

campaign_tip

De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Ook op een wisselend bewolkte dag met lage temperaturen kan je makkelijk verbranden als de zonkracht sterk is.

Ook onder een parasol moet je alsnog zonnebrandcrème gebruiken. De zonnestralen reflecteren namelijk op het zeewater en de zandkorrels en je kan alsnog verbranden. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Ook onder een parasol moet je alsnog zonnebrandcrème gebruiken. De zonnestralen reflecteren namelijk op het zeewater en de zandkorrels en je kan alsnog verbranden. Foto: Anne-Marie van Iersel.
campaign_tip

Ook parasols en wolkenvelden beschermen je niet volledig tegen de zon, dus ook in de ‘schaduw’ moet je zonnebrand gebruiken.

campaign_tip

Het is verleidelijk om in korte broek en T-shirt te lopen, maar als je snel verbrandt dan is een lange broek en een shirt met lange mouwen beter.

campaign_tip

Draag een pet of hoed. Een zonnebril beschermt de ogen tegen UV-stralen.

campaign_tip

Extra oppassen is het als je bij het water bent of op het strand ligt. Water, maar ook zand reflecteren het zonlicht en de huid verbrandt hierdoor nog sneller. Extra insmeren is dan ook verstandig. Ook als je uit het water komt, moet je weer smeren, want als je je afdroogt, haal je ook alle zonnebrand er weer af. Ook al is deze ‘waterproof’. Sowieso is het verstandig om elke twee uur te smeren.

campaign_tip

Zorg dat je voldoende drinkt, maar ga bewust om met alcohol. Alcohol verwijdt de bloedvaten extra en hierdoor verbrand je sneller.

campaign_tip

Gun je huid ook een dagje rust, dus ga niet elke dag liggen ‘bakken’.

Onderschat het effect van verbranding niet

Verbranding kan permanente schade aan je huidcellen veroorzaken en het verhoogt de kans op huidkanker. Zoals met alles geldt: geniet, maar doe het met mate.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Zon-nieuws

Meer Zon-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black