Dit is wanneer de bloesembomen bloeien

12 maart 2024, 07:13

Natuur
Bloeiende bloesem in de lente. Foto: Ralph Valkenier

Je kent ze vast wel, die prachtige bloesembomen die in het voorjaar volop in bloei komen. Wanneer de bloesemperiode precies is hangt af van het weer. Is het vroeg in het jaar warm en zonnig, dan bloeit alles eerder dan wanneer de winter tot in maart aanhoudt. In dit artikel lees je wanneer de bloesembomen over het algemeen bloeien.

Grofweg in de maanden april en mei is de bloesem van de fruitbomen te bewonderen. Als het al vroeg in het jaar zacht is, dan zijn de eerste bloesems ook al in maart zichtbaar. Eventuele koude nachten in het voorjaar kunnen ook schade toebrengen aan de bloesem, maar gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat technieken om de schade te beperken.

Een goed voorbeeld is het beregenen van de bomen. Er vormt dan een beschermend ijslaagje rond de bloesems. Door de ‘warmte’ die vrij komt tijdens de ijsvorming rondom de bloesem bevriezen de bloemen en knoppen zelf niet. Daardoor kan in het najaar van het verse fruit van de bomen worden genoten. In dit artikel lees je er alles over.

Pruimenboom met witte bloesem. Foto: Piet Grim
Pruimenboom met witte bloesem. Foto: Piet Grim

Bloesemmaand is april

April is de bloesemmaand bij uitstek. De bloesemtijd van de fruitbomen begint met de witte pruimenbloesem en deze wordt gevolgd door de kers. Vervolgens bloeien de perenbomen en als laatste verschijnt eind april, begin mei de roze kleur van de appelbloesem. Vooral in het fruitbomengebied van Nederland, de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal, laat in het voorjaar een ware pracht aan bloesems zien.

Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De magnoliasoorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen. Daarom wordt het ook wel een 'naaktbloeier' genoemd. Bij veel andere bloesembomen vindt de bladvorming eerst of gelijktijdig met de bloei plaats. De meeste bloemen blijven ongeveer twee tot vier dagen mooi, maar met een beetje wind is het snel gedaan met de mooie bloemen.

Het risico van de vroegbloeiers is dat de knoppen gemakkelijk last kunnen krijgen van nachtvorst. Heb je een magnolia in de tuin, dan kan vorstschade zorgen voor minder (mooie) bloemen. Als de boom wat beschut staat en niet in de volle wind, dan heb je er ook na een wat koudere nacht veel plezier van. Volg ons uitgebreide weerbericht en je weet precies wanneer er vorst wordt verwacht.

De gele kornoelje is een winterbloeier met bloesem. Foto: Ria Lurvink
De gele kornoelje is een winterbloeier met bloesem. Foto: Ria Lurvink

Winterbloeiers

Ook in de wintermaanden komen bloeiende bomen en struiken voor. De kerstroos is winterhard en heeft fraaie bloemen van januari tot april. Ook de lenteroos geeft fraaie kleuren in de tuin van november tot april. Het gele kornoelje laat in februari/maart ook kleine gele bloempjes zien op het kale hout. Een teken dat de lente nadert.

Ben jij fan van bloesembomen en heb je een ruime tuin, dan weet je nu welke bomen je vooral moet aanplanten. Meer over tuinieren lees je hier.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven