Volop winterweer in de Alpen

09 december 2022, 13:21

Sneeuwval in Courmayeur. Beeld: Feratel

Komend weekend is het volop winterweer in de Alpen. Er valt flink wat sneeuw en ook de lagergelegen dalen zullen weer wit kleuren. Daarnaast wordt het behoorlijk koud in de bergen, doordat koudere lucht de Alpen binnenstroomt. Voorlopig lijkt het nog niet gedaan met de sneeuwval en wordt een goede basis gelegd voor de naderende kerstvakantie. 

Vrijdag trekt een neerslaggebied van west naar oost over de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1200 meter in het westen en 1000 meter in het oosten van de Alpen. In de Franse en Italiaanse Alpen valt op vrijdag 10 tot 30 centimeter sneeuw. De rest van de Alpen moeten het voorlopig met 5 tot 10 centimeter sneeuw doen. 

Zaterdag valt nog een aantal sneeuwbuien in de Franse en Zwitserse Alpen. Het zal om enkele centimeters sneeuw gaan. Tussen de buien door komt ook steeds meer ruimte voor opklaringen. In het oosten van de Alpen, rondom Salzburg en Karinthië, valt meer sneeuw: 10 tot 30 centimeter. Zaterdagochtend ligt de sneeuwvalgrens tussen de 800 meter aan de noordkant en 1200 meter aan de zuidkant. Overdag stroomt koudere lucht vanuit het noorden de Alpen binnen en zakt de sneeuwvalgrens overal tot in de lagergelegen dalen. Op 1500 meter hoogte vriest het 2 tot 5 graden. 

Zondag valt aan de noordkant van de Alpen en in het oosten van Oostenrijk van tijd tot tijd nog wat sneeuw tot in de lagergelegen dalen. Meer dan 5 centimeter sneeuw wordt niet verwacht. Tegelijkertijd komt vanuit het westen steeds meer ruimte voor de zon, al zal de zondag in Oostenrijk nog grotendeels bewolkt verlopen. Met temperaturen die op 1500 meter tussen -5 en -9 graden liggen is het een stuk kouder geworden. Samen met de krachtige wind op de bergtoppen zal de gevoelstemperatuur nog een stuk lager liggen.  

In het Oostenrijkse Ellmau begint het te sneeuwen. Beeld: Feratel
In het Oostenrijkse Ellmau begint het te sneeuwen. Beeld: Feratel

Koude en zonnige start van de week, meer sneeuw is onderweg

Met de start van de nieuwe week blijft de koude lucht nog even aanwezig in de Alpen. Overdag is het koud met op 1500 meter temperaturen van -4 graden in het westen tot -10 graden in het oosten.In de gletsjerskigebieden is het nog kouder. Op 3000 meter vriest het overdag 15 tot 20 graden.Doordat de wind nog altijd duidelijk aanwezig zal zijn in de bergen ligt de temperatuur voor het gevoel nog lager. 

Lees ook: Zo voorkom je onderkoeling tijdens de wintersport Daarnaast is er ruimte voor de zon en valt alleen rondom Salzburg een aantal sneeuwbuien. Lang duurt deze rustigere periode niet, want er nadert dinsdag een nieuw neerslaggebied met sneeuw. Details daarover zijn te lezen in ons volgende wintersportbericht.

Volg de sneeuw via onze radar:

Winterweer in de middelgebergtes

Niet alleen in de Alpen is het winterweer, ook dichterbij huis is de winter te vinden. Waar de neerslag de afgelopen dagen in Nederland vooral in de vorm van regen of natte sneeuw viel, heeft het wel gesneeuwd in het Sauerlanden de Ardennen. In de heuvels ligt ondertussen al 5 tot 15 centimeter sneeuw. Vandaag en de komende dagen blijft het in deze gebieden ook overdag vriezen en is het wisselend bewolkt. Op een enkele lokale lichte sneeuwbui na wordt geen verse sneeuwval meer verwacht dit weekend.Wel kunnen de sneeuwkanonnen met deze vrieskou draaien om de basis voor het seizoen te leggen of de al geopende pistes voorzien van extra sneeuw. 

De zon komt prachtig op in Winterberg. Beeld: Feratel
De zon komt prachtig op in Winterberg. Beeld: Feratel

Voorlopig is de start van de winter dus goed verlopen in de Alpen en middelgebergtes om ons heen. Met name in de Alpen ligt aan het begin van het seizoen al flink wat sneeuw en wordt komende week meer sneeuw verwacht.  

Blijf op de hoogte

Ga je binnenkort op wintersport en wil je helemaal niets missen? Ga dan naar jouw wintersportlocatie op Weeronline en meld je daaraan voor een sneeuwseintje. Je krijgt dan een seintje in de vorm van een mailtje als er meer dan 5 centimeter verse sneeuw op je locatie wordt verwacht. Ook kan je je gelijk aanmelden voor de wintersportnieuwsbrief

Maarten Minkman

Maarten Minkman

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black