Zo lang en heet wordt de hittegolf

08 augustus 2022, 12:19

Een hete stranddag met veel zon. Foto: Toon Boons

Augustus laat zich deze week van zijn meest zomerse kant zien. We krijgen namelijk te maken met een hittegolf. Maar hoe heet wordt het eigenlijk en blijft die warmte ’s nachts ook hangen? Bovendien, hoelang duurt de hittegolf? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Als je van warmte houdt, dan zit je deze week goed in Nederland. Dit keer krijgen we niet te maken met Spaanse schroeihitte, maar komt de warmte met een oostenwind naar ons land. Daardoor wordt het weliswaar heet, maar niet extreem heet. Daarbij moet je denken aan temperaturen die in grote delen van het land rond of net boven 30 graden uitkomen. De temperatuur loopt gedurende de week gestaag op en dit weekend krijgen we waarschijnlijk de heetste dagen voor de kiezen. Dan wordt het 31 graden in Groningen tot lokaal 35 in Brabant en Limburg.

Ook op de stranden wordt het 30 graden en is later op de middag kans op een aangenaam briesje van zee. Over het algemeen wordt het dus bakken aan de kust. De zon doet ook nog eens een duit in het zakje, want die schijnt uitbundig! Kortom: het wordt de ideale strandweek!

‘Droge’ hitte

Het wordt dus heet, maar gelukkig voelt het niet benauwd aan. De lucht is namelijk heel droog. En meer goed nieuws: vervelende plaknachten zitten er niet bij. ’s Nachts kun je dus prima een raampje openzetten. De nachtelijke temperaturen variëren deze week van 13 graden op het platteland tot 18 graden in de steden.

Drukte op het strand. Foto: Anne-Marie van Iersel
Drukte op het strand. Foto: Anne-Marie van Iersel

Hittegolf regionaal al begonnen

In het zuidoosten begon de hittegolf officieel al op zondag. Op verschillende plekken werd het namelijk al 25 graden. Ook maandag en dinsdag stijgt de temperatuur regionaal naar ruim 25 graden en vanaf woensdag wordt het deze hittegolf waarschijnlijk voor het eerst 30 graden. Naar verwachting kan het in het zuiden dan zelfs vijf dagen op rij 30 graden worden! Voor een hittegolf moet het minimaal op vijf dagen 25 graden of warmer zijn, waarvan minstens drie dagen met 30 graden of meer. Lees hier meer over wat een hittegolf precies is.

Voor het zuiden is de kans dus heel groot dat aan die definitie wordt voldaan, maar ook in het midden en oosten zit een officiële hittegolf er waarschijnlijk wel in. In De Bilt is de kans nu zo’n 80% dat de hittegolf de boeken in gaat. Mocht dat lukken, dan is dat voor het eerst in twee jaar. Misschien herinner je die laatste hittegolf nog wel: in augustus 2020 was het twee weken lang puffen in ons land!

Zo lang duurt de hittegolf

Volgende week draait de wind mogelijk van oost naar zuidwest. Daarmee krijgen we met vochtigere lucht te maken, waardoor het drukkend warm aan kan voelen. Wel gaan de scherpste kantjes van de hitte af, al is het onzeker hoe warm het precies blijft. De kans op koel weer is overigens klein en waarschijnlijk komt het kwik rond 25 graden uit.

Bovendien stijgt de kans op een regen- of onweersbui. Die buien zijn helaas wel een druppel op een gloeiende plaat. Met de hitte en vele zonneschijn van deze week loopt het neerslagtekort op naar 270 millimeter en daarmee komen we in de buurt van het extreem droge jaar 2018. Er is maandenlang veel meer regen dan normaal nodig om dat weg te werken.

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland met de details van de hitte per dag.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black