Zo warm wordt het komende week

08 mei 2022, 07:30

Actueel
Zon en stapelwolken. Foto: Ben Saanen.

De afgelopen dagen konden we op veel plaatsen genieten van zeer aangename lentetemperaturen. Na het weekend wordt het zelfs nog een stuk warmer als de wind van noordelijke richtingen naar zuidoostelijke richtingen draait. Hoe warm het precies wordt en of het daarbij ook zonnig weer is, lees je in dit artikel.

Twintigers op de thermometers hebben we dit voorjaar landinwaarts al meerdere keren voorbij zien komen. Ook vandaag op Moederdag is dat in het zuidoosten van het land weer het geval. De zon schijnt volop en de middagtemperatuur ligt tussen 14 graden op de Wadden tot regionaal ruim 20 graden in delen van Brabant en Limburg. De matige noordenwind maakt het vooral langs de kust wel iets frisser. Maar die noordenwind raken we even kwijt.

Zomerse temperaturen op komst

Na het weekend waait de wind een aantal dagen uit het zuidoosten. Zeer warme lucht voor deze tijd van het jaar wordt richting ons land geblazen. Dat betekent maandag op grote schaal temperaturen ruim boven 20 graden. Op de warmste plaatsen in het binnenland kan het zelfs afgerond 25 graden worden! Daarbij schijnt de zon een groot deel van de dag volop, pas in de middag zien we vanuit het westen wat meer dunne hoge bewolking verschijnen.

Wil je van de zon genieten? Smeer je goed in! De zonkracht neemt fors toe

Dinsdag komt de temperatuur nog wat hoger uit. Waarschijnlijk wordt het voor het eerst dit jaar op meerdere plaatsen zomers warm met maxima van 25 tot plaatselijk 27 graden. We zien dan wel wat meer bewolking en vooral in de avonduren is ook een lokale bui mogelijk. Normaal voor deze tijd van het jaar zijn maxima van 16 of 17 graden gemiddeld over het land, daar zitten we de komende dagen dus ruimschoots boven.

Groot verschil tussen stad en platteland

De temperaturen hierboven gelden voor het buitengebied. In veel dorpen en vooral in de steden komt de temperatuur nog een flink stuk hoger te liggen. Zeker op beschutte zonnige plaatsen laten tuinthermometers vanmiddag al ruime twintigers, mogelijk zelfs zomerse temperaturen zien. Maandag en dinsdag kan het in sommige achtertuintjes en op de balkonnetjes zelfs 30 graden worden!

Grote dorpen en steden zijn bij warm weer echte ‘hitte-eilanden’. Meer weten? Lees: Dit is het hitte-eiland effect

Hoewel dit niet de officiële temperaturen zijn die het KNMI registreert, zijn dit wel waarden die jij kan ervaren. Ben je geen liefhebber van hoge temperaturen, dan is een wandeling of fietstocht in het buitengebied een heel goede uitkomst. Wil je zwemmen in open water, let dan extra goed op. Het water is op veel plaatsen namelijk nog vrij koud.

Foto: Erica van Leeuwen - de Bruijn
Foto: Erica van Leeuwen - de Bruijn

Vanaf woensdag minder warm en kans op buien

Het zeer warme weer dat op de planning staat, houdt niet heel lang aan. Vanaf woensdag draait de wind naar het westen, waardoor de warmste lucht weer uit ons land wordt verdreven. Hoewel de temperatuur een flinke stap terug doet, blijft het met maxima tussen 16 en 22 graden nog altijd aan de warme kant voor de tijd van het jaar.

Naast dat het wat koeler wordt, neemt ook de kans op buien toe. Met name woensdag en donderdag is daarbij onweer niet uitgesloten. De natuur kan echter nog niet juichen, want de buien hebben meestal een lokaal karakter, waardoor droogte op veel plaatsen een probleem blijft dat ook nog eens groter wordt. Regen van betekenis op grote schaal zit voorlopig niet in de verwachting…

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven