Het is regionaal een tropische septemberdag!

05 september 2022, 15:00

Warme septemberdag op het Braassemermeer. Foto: Marianne de Blauw-Ganzevles.

Dat het vandaag warm is zal je niet ontgaan zijn. Op een behoorlijk grote schaal is zelfs sprake van een (vrij) zeldzame tropische septemberdag met maxima van 30 graden en meer. Zelfs in Wijk aan Zee werd het tropisch warm. Morgen wordt het nog één keer zeer warm. Daarna komt het zeer warme weer ten einde.

In De Bilt kwam het net niet tot een tropische septemberdag. Daarvoor trokken iets te vroeg in de middag al wolkenvelden over. Het werd er 29,7 graden. In het huidige klimaat komt het in De Bilt gemiddeld tot 0,2 tropische septemberdagen per jaar. In de klimaatperiode 1991-2020 kwam het namelijk tot vijf tropische septemberdagen. Deze kwamen voor in 1991, 2013, 2016 en 2020. In 2016 noteerde De Bilt zelfs twee tropische septemberdagen.

Een tropische septemberdag in De Bilt komt in ons huidige klimaat gemiddeld dus zo’n eens in de zes jaar voor. Daarmee is een dertiger in september nog steeds vrij zeldzaam, maar wel minder bijzonder dan in het verleden. Voor de jaren 90 werd alleen in 1949 een officiële tropische septemberdag genoteerd. Toen werd het maar liefst 32,6 graden. Dit is de hoogste gemeten septembertemperatuur ooit op het landelijk hoofdstation.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

In het zuidoosten vaker tropisch warm

Een tropische dag is in het zuidoosten van het land minder zeldzaam. In Limburg komt het gemiddeld eens in de twee à drie jaar voor. Meetstation Arcen bestaat nog maar sinds 1990, maar heeft sindsdien al vijftien tropische septemberdagen kunnen noteren. Maastricht heeft sinds 1906 al 43 dertigers in september kunnen noteren.

Soms komt het zelfs nog tot een regionale hittegolf in september, maar dat is erg zeldzaam. Nederland telt in totaal slechts vijf jaren waarin het in september tot een regionale hittegolf kwam. Dat was het geval in 1906, 1947, 1991, 1999 en 2016.

Lees hier meer over bijzondere septemberhittegolven

Aan zee is een tropische dag juist heel zeldzaam. In Wijk aan Zee was vandaag de vijfde tropische septemberdag uit de meetgeschiedenis, die daar in 2002 begon. Ook in Rotterdam en Amsterdam kwam het tot de vijfde tropische septemberdag ooit gemeten.

Maximumtemperatuur 5 september 2022 tot 16:15 uur.
Maximumtemperatuur 5 september 2022 tot 16:15 uur.

Morgen lokaal nog een keer dertig graden, daarna steeds minder warm

Het kan morgen in Limburg lokaal nog een keer 30 graden worden. Elders is het op grote schaal zomers warm met 25-29 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het broeierig aan. De dagen erna komt het zeer warme weer ten einde. Woensdag wordt het nog 22-26 graden en donderdag is het nog slechts 20-22 graden. Dit zijn overigens heel normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De overgang naar koeler weer gaat gepaard met enkele stevige regen- en onweersbuien.

Meer daarover lees je in weerbericht Nederland

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black