Live-blog: code oranje voor zware onweersbuien (gesloten)

06 juni 2019, 14:50

onweer-waarschuwing-ANP-1280x600

Gisteren trokken vanuit het zuidwesten zware onweersbuien over het land. Bij de buien kwamen zware tot zeer zware windstoten voor. Ook bliksemde het enorm en viel lokaal veel regen in korte tijd. Voor de buien gold in heel Nederland enige tijd code oranje. We hielden een live-blog bij over het noodweer totdat een storing onze site platlegde.

Lees hier een terugblik op het noodweer en bekijk ook de schade.

23:28 Storing op Weeronline

Vanavond is er sprake geweest van een grote storing op Weeronline, als gevolg van zaken die mis zijn gegaan bij de hoge bezoekersaantallen op onze producten deze avond. Excuses voor de ervaren hinder hierdoor. Ook dit live-blog was lange tijd niet bereikbaar en de storing is nog niet helemaal verholpen. Updates op dit live-blog zullen vanavond niet meer volgen.

Woensdagochtend zullen we belangrijk nieuws over de gevolgen van de buien weer zo snel mogelijk publiceren op onze site en ook zullen we er alles aan doen om deze problemen in de toekomst te voorkomen.

21:40 Randstad verschillende onweersbuien

21:20 code oranje voor Limburg

In Zeeland zijn de onweersbuien voorbij.

code-oranje-1

20:48 Buien breiden uit

In het zuiden van de Randstad en het westen van Brabant zijn nu ook buien ontstaan. De buien zijn het westen van Zeeuws-Vlaanderen inmiddels gepasseerd.

buiengebied

20:40 Ambachtelijke waarschuwing

Een update van deze waarschuwing volgt op zijn vroegst over twee uur.

20:20 Veel ontladingen

Een overzicht van de bliksemontladingen van het afgelopen uur. De ontladingen in het geel zijn het meest recent, de onweersbuien komen onze kant op.

veel-ontladingen

19:55 Stevige buien in Zeeland

Er ook funnels zichtbaar. Dit zijn sterke wervels onder een zware bui.

19:03 Het onweer is bijna in Zeeland

Onweer-bijna-in-Zeeland

18:48 Windstoten van 89 km/uur gemeten in Frankrijk

Nog één foto van het onweer bij Parijs. Vergeleken met deze bui is de Eiffeltoren maar heel klein.

18:28 Plons regen in Rouen

18:15 Avondvierdaagse afgelast

Op allerlei plekken in het zuiden en oosten van het land gaat de Avondvierdaagse dinsdagavond niet door. Organisaties hebben de wandeltocht afgelast vanwege het voorspelde noodweer.

In andere plaatsen gaat de wandeltocht wel door, maar is de langste afstand ingekort zodat alle jonge lopers weer terug zijn voor de eventuele buien losbarsten. Alle organisaties raden lopers en hun begeleiders aan om sociale media en routebordjes onderweg goed in de gaten te houden, omdat er op het laatste moment nog wijzigingen kunnen zijn.

Vooral in gebieden met veel bos en hei is voor dinsdag een streep door de wandeltocht gezet. “Met zware windstoten kunnen er grote takken vallen. Dan stuur je geen kinderen het bos in”, aldus het team van de tocht in het Gelderse Groesbeek. Ook veiligheidsregio’s waarschuwen voor omwaaiende bomen en wateroverlast.

Bron: ANP

18:10 Zeer snelle onweersbuien

Kijk hoe snel het onweer over Parijs trekt.

17:55 Meeste buien na avondspits

De buien zijn bijna bij België en verplaatsen snel. Wanneer het onweer over de Randstad trekt is de avondspits al flink op zijn retour.

Onweer

16:10 Heftig onweer Frankrijk

In het noorden van Frankrijk zijn al zware onweersbuien ontstaan. Het buiengebied trekt noordoostwaarts en zal vanavond over ons land trekken.

zware-onweersbuien-Frankrijk

15:14 Wat houdt code oranje in?

De zware onweersbuien moeten nog ontstaan en toch is het nu al code oranje. Als je wilt weten wat er aan de verwachting is veranderd en vooral wat je er mee kan, kun je dit hier nalezen: https://www.weeronline.nl/nieuws/wanneer-wordt-code-oranje-afgegeven/

14:51 Het is nu code oranje

Vanwege de grote kans op grootschalige overlast door onweersbuien is code oranje van kracht. Code oranje geldt vanavond voor de provincies Zuid-Holland, Brabant en Zeeland.

code-oranje

14:10 Minder treinen in oosten en zuidoosten vanwege weer

Vanwege de verwachte zware windstoten en onweersbuien rijden dinsdagavond minder treinen in het oosten en zuidoosten van het land. Blikseminslagen en omgewaaide bomen kunnen leiden tot hinder. Op vijf trajecten zal de NS tussen 18.00 uur en 21.00 uur het treinverkeer uit voorzorg iets beperken.

Door deze lokale maatregel ontstaat er volgens de NS meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen en beperkt NS de kans dat er ook in andere delen van het land hinder ontstaat. Reizigers op de genoemde trajecten zijn hierdoor volgens de vervoerder ongeveer een kwartier langer onderweg. Ook kan het in sommige treinen drukker zijn dan normaal.

Het gaat om de trajecten Amersfoort en Deventer (minder Intercity’s), Arnhem en Nijmegen (minder sprinters), Ede-Wageningen en Nijmegen (minder Intercity’s), Nijmegen en Wijchen (minder sprinters) en Amsterdam en Sittard (minder intercity’s).

De internationale treinen ICE en Intercity Berlijn rijden op de genoemde trajecten de geplande dienstregeling

Reizigers kunnen voor actuele informatie terecht op de reisplanner en NS.nl.

Bron: ANP

13:45 Dit zijn ze nog niet

Voor de goede orde. De buien die nu van zuid naar noord over het land trekken zijn nog niet de zware onweersbuien. Er passeert een warmtefront, waardoor er wolkenvelden overtrekken en hier en daar een bui valt. In het oosten is bij een bui al wel kans op onweer. Later in de middag wordt het zonniger en warmer en stijgt de kans op zware onweersbuien. Zie bericht hieronder.

Schermafbeelding-2019-06-04-om-13

12:20: de verwachting

Aan het einde van de middag kunnen in het zuidoosten enkele zware onweersbuien ontstaan. Hierbij is kans op grote hagel en zware windstoten. Ook in het zuidwesten neemt in de loop van de middag de kans op onweersbuien toe.

Vanavond trekt een lijn met zware onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Hierbij is kans op hagel en zware windstoten van circa 100 km/uur en zeer lokaal zelfs 120 km/uur. Ook valt plaatselijk veel regen in korte tijd en is kans op wateroverlast. De onweersbuien verlaten ons land rond middernacht via het noordoosten.

Verwachting van vanochtend vroeg.

Check de radarbeelden.

Lees hier hoe onweer ontstaat.

Foto: ANP

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook