Teruglezen sneeuwblog: opnieuw wit door sneeuwbuien

19 januari 2024, 10:02

Live
Sneeuw in Utrecht Overvecht. Foto: Jeroen Elferink

Sneeuwbuien zorgen afgelopen nacht en vanochtend op regionale schaal wederom voor een besneeuwd landschap in ons land. Vanaf de Noordzee trokken meerdere buien over het land. Vooral intensievere buien zorgden binnen no-time voor een flink laagje sneeuw op de weg en in het westen werd het lokaal spekglad door ijzelbuien. Lees het terug in ons sneeuwblog.

Check hier de waarschuwing en Weerbericht Nederland.

10:02 Bijna droog, sluiting sneeuwblog

Het is bijna droog en daarom sluiten we dit sneeuwblog. Hou nog wel rekening met gladheid door sneeuwresten. Plaatselijk kan het ook nog verraderlijk glad worden door een enkele winterse bui. Eind van de ochtend is het overal droog en er volgt een mooie wintermiddag. Lees meer in ons weerbericht.

Mooi winterlandschap. Foto: Jannes Wiersema.
Mooi winterlandschap. Foto: Jannes Wiersema.

9:52 Ruim 6,5 miljoen kilo zout gestrooid door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft sinds donderdag 19.00 uur tot aan ongeveer 09.00 uur vrijdagochtend ruim 6,5 miljoen kilo zout gestrooid. "We zijn de hele nacht actief geweest, hebben heel veel gestrooid, maar we kunnen de gladheid soms niet helemaal voor zijn", zegt een woordvoerder. (Bron: ANP)

9:45 Sneeuwpret in Houten

Onze collega's vermaken zich in de sneeuw.

Sneeuwpret in Houten. Foto: Berend van Straaten.
Sneeuwpret in Houten. Foto: Berend van Straaten.

9:08 Sneeuwpret

Geniet vandaag en morgen nog van de sneeuw, want vanaf zondag wordt het heel anders. De overgang naar ander weer kan zondagochtend nog een keer gladheid opleveren.

Lees dat hier: Weekendweer: einde winterweer?

8:50 Pas op voor lokale ijzelbui in westen

Vanaf de Noordzee trekt nog een enkele regenbui de kustprovincies in. Hoewel de luchttemperatuur pal aan zee weer boven nul is ligt de wegdektemperatuur op de meeste plaatsen nog een graad onder nul. Dit levert dan ijzel op.

IJzelbuien in het westen. Bron: Infoplaza.
IJzelbuien in het westen. Bron: Infoplaza.

8:44 Gladde wegen

Tijdens intensieve sneeuwbuien kleurden ook de snelwegen tijdelijk wit.

Op de A12 van Arnhem naar Utrecht is er bij Bunnik een ongeluk gebeurd met een vrachtwagen. Die is van de weg geraakt en door een vangrail gegaan. Ook daar is de vertragingstijd ruim een uur. Er staat 20 kilometer file. (Bron: ANP)

8:30 Mooie zonsopkomst in Houten

Vanuit ons kantoor in Houten hebben we momenteel een prachtig uitzicht.

Zonopkomst bij ons kantoor in Houten. Foto: Berend van Straaten.
Zonopkomst bij ons kantoor in Houten. Foto: Berend van Straaten.

8:15 Pittige lokale sneeuwbuien

Op dit moment heeft vooral Drenthe nog te maken met enkele stevige sneeuwbuien. Verder neemt de buiigheid nu snel af. Hieronder nog beelden van de stevige sneeuwbui die aan het einde van de nacht over Utrecht trok.

7:50 Sommige plaatsen voor het eerst wit

Op grote schaal is het deze week al wit geweest, maar op sommige plekken worden ze nu in een witte wereld wakker.

7:40 In het westen kans op ijzel

In het westen en noordwesten valt ook nog een enkele bui en deze buien kunnen naast natte sneeuw ook regen brengen. Dit leidt met nog bevroren wegen tot ijzel en dus spekgladde wegen. Afgelopen nacht was dit op een snelweg nabij Den Haag al het geval, waardoor de weg na een ongeluk meerdere uren was afgesloten.

7:30 Wat kunnen we nog verwachten?

De komende uren trekken nog enkele sneeuwbuien vanuit het noordwesten over het land. Deze kunnen regionaal voor een dun sneeuwdek zorgen. Vooral het oosten en het zuiden van het land moeten nu nog rekening houden met enkele pittige sneeuwbuien. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden.

In de loop van de ochtend trekken de meeste buien via het zuidoosten het land uit. De middag verloopt overwegend droog met flink wat zonnige perioden. De temperatuur ligt rond 0 graden in Limburg tot een graad of 5 aan zee.

7:15 Buien nemen in intensiteit af

In het oosten van het land en in Brabant zijn nog enkele pittige sneeuwbuien actief. De buien nemen nu wel geleidelijk in activiteit af. Hierna wordt het op steeds meer plekken droog.

6:30 Nu al druk op de wegen

Het is nu al druk op de wegen. In het midden van het land op de A27, A12 en A2 staan files door de sneeuwbuien die net over de provincie Utrecht zijn getrokken. Door de hoge intensiteit van de buien kleuren ook de snelwegen snel wit. Houd rekening met een drukke ochtendspits!

Afgelopen nacht hebben op meerdere plekken ook al ongelukken plaatsgevonden door de sneeuwbuien. Houd dus rekening met gladheid als jij de weg op gaat!

6:15 Pittige sneeuwbui over provincie Utrecht

Op dit moment zijn nog pittige sneeuwbuien actief over het oosten en midden van het land. Een actieve buienlijn ligt op dit moment van grofweg Rotterdam naar het zuiden van de provincie Utrecht. Binnen no-time kleuren straten wit. Dit zorgt voor mooie plaatsjes zoals hieronder uit Utrecht en Houten. Daar is binnen een half uur enkele centimeters gevallen. Pas ook op voor verraderlijke gladheid! Houd hier rekening mee als je de weg op moet.

Stevige sneeuwval in Utrecht. Foto: Berend van Straaten
Stevige sneeuwval in Utrecht. Foto: Berend van Straaten
In Houten kleurden de wegen binnen no-time wit! Foto: Berend van Straaten
In Houten kleurden de wegen binnen no-time wit! Foto: Berend van Straaten
Pittige sneeuwbui trok vanochtend over Houten. Foto: Berend van Straaten
Pittige sneeuwbui trok vanochtend over Houten. Foto: Berend van Straaten

6:05 Lokaal enkele centimeters sneeuw

Goedemorgen! Afgelopen nacht trokken enkele pittige sneeuwbuien over vooral de noordelijke helft van het land. Regionaal hebben de buien voor een besneeuwd landschap gezorgd. Veelal is 1 tot 2 centimeter gevallen, lokaal nog iets meer. De verschillen zijn echter wel erg groot. Een paar kilometer verderop ligt er soms helemaal geen sneeuw.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven