Teruglezen: flinke laag sneeuw gevallen in Zuid-Limburg

17 januari 2024, 21:50

Live
Flink pak sneeuw in de Vijlenerbossen. Foto: Yannick Damen.

In Zuid-Limburg is vandaag een flink pak sneeuw gevallen en ook in delen van Midden-Limburg kleurde het goed wit. In het noorden en noordwesten viel vandaag af en toe een enkele winterse bui. In Zuid-Limburg blijven er nog tot in de ochtend perioden met sneeuw, maar tussendoor komen er vannacht al perioden met weinig of geen sneeuwval. De situatie op de wegen zal hierdoor verbeteren.

Lees hier de waarschuwing en hier het Weerbericht Nederland.

21:50 Sluiting live-blog

Hiermee sluiten we dit live-blog af. Dank voor jullie bezoek en fijne nacht!

21:45 Alleen nog sneeuw ten zuiden van Roermond

Ten zuiden van Roermond zijn er nog perioden met sneeuw en in Zuid-Limburg sneeuwt het nog vrijwel onafgebroken. Wel is de intensiteit van de sneeuwval ook daar een stuk lager dan eerder vanavond en vanmiddag. Af en toe zullen er nog wel wat intensere gebiedjes met sneeuw overtrekken vannacht, waarbij de neerslag zich steeds meer tot het uiterste zuiden van Limburg zal beperken. In de vroege ochtend wordt het als laatste ook in Zuid-Limburg geheel droog.

20:50 Files in Limburg zo goed als weg

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers in Limburg tot zeker donderdagochtend aan, rekening te houden met gladheid en hun rijstijl aan te passen. Eerder op woensdagavond ontstonden in het gebied lange files en liepen mensen vertraging op doordat er erg veel sneeuw was gevallen. Strooiwagens konden er niet door en de gladheid was lastig te bestrijden. De rij-omstandigheden waren slecht en mensen kwamen vast te staan.

Het verkeer op de wegen in Limburg kon woensdagavond rond 20.30 uur wel weer doorrijden. Volgens Rijkswaterstaat zijn de files zo goed als opgelost. Maar de dienst waarschuwt wel: "De buien nemen in intensiteit af, maar het blijft voorlopig nog wel sneeuwen. We zijn zeker tot in de loop van de nacht bezig de wegen sneeuwvrij te krijgen." (Bron: ANP)

20:10 Volgende week heel ander weer

Deze week blijft het nog winterweer, maar vanaf zondag komt er verandering. In onderstaande video en dit artikel vertellen we je wat je kan verwachten.

19:28 Geen recordhoeveelheden sneeuw

Sneeuwhoeveelheden als vandaag in Zuid-Limburg zien we lang niet elke winter, maar van records is zeker geen sprake. Wat dan wel recordhoeveelheden zijn lees je in ons artikel "Dit is de meeste sneeuw die ooit in Nederland is gevallen"

19:01 Stand van zaken en verwachting

In het zuiden van Limburg is vanmiddag op grote schaal al 10-15 cm sneeuw gevallen en in de heuvels viel lokaal zelfs al 15-20 cm. In het zuiden van Midden-Limburg viel 5-10 cm en nog noordelijker in Midden-Limburg en in het uiterste zuidoosten van Noord-Brabant 1-5 cm. Ten noorden van de lijn Eindhoven-Venray en in Zeeuws-Vlaanderen vielen slechts een paar vlokken sneeuw.

Sneeuwdek Heerlen. Foto: Yannick Damen.
Sneeuwdek Heerlen. Foto: Yannick Damen.

De sneeuwzone begint nu langzaam zuidoostwaarts op te schuiven. Hierdoor zal het in het zuidoosten van Noord-Brabant geleidelijk helemaal droog worden en later op de avond ook in Midden-Limburg. Zuid-Limburg houdt nog de hele avond intensieve sneeuwval. In de nacht volgen er droge periodes, maar af en toe kan het ook nog een tijdje sneeuwen. Pas in de vroege ochtend wordt het geheel droog.

Het sneeuwdek zal in Zuid-Limburg uiteindelijk dus nog verder oplopen naar 15-20 cm op grote schaal en in de heuvels kan dit oplopen naar 20-25 cm. Lokaal wordt het sneeuwdek mogelijk zelfs 30 cm.

Gladheid door bevriezing en lokale winterse bui

In de rest van het land kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeeltes en oude sneeuwresten in woonwijken en op lokale wegen. Bovendien is in de kustprovincies is een lokale winterse bui mogelijk. Deze buien brengen een klein beetje natte sneeuw of sneeuw. Het koelt af naar -1 graad aan zee tot -5 lokaal in het binnenland.

Glad fietspad in Woudenberg door sneeuwresten. Foto: Rianne van Wezel
Glad fietspad in Woudenberg door sneeuwresten. Foto: Rianne van Wezel

Morgen overdag is het op een lokale winterse bui na droog. Opnieuw zijn het vooral de kustprovincies die hier kans op maken. In de middag is het tijdelijk een aantal graden boven nul en dan is er geen kans op gladheid. Uitzondering vormt de zuidelijk helft van Limburg. Boven een flink pak sneeuw blijft de temperatuur steken rond het vriespunt. En het is glad door sneeuw(resten) op de wegen.

In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend trekt weer een aantal sneeuwbuien over ons land, waardoor het regionaal weer wit en glad kan worden. Vrijdagmiddag is het weer droog.

18:40 Flinke overlast in Duitsland

Ook in onze buurlanden is er flinke overlast door sneeuwval en door ijzel. Winters weer heeft in grote delen van Duitsland de hele dag tot problemen op het spoor, de weg en in de luchtvaart geleid. De problemen waren het grootst in het zuiden en midden van het land, maar in de Eifel viel een dode. In het westen en midden wordt zware sneeuwval verwacht.

In Duitsland ontstonden gevaarlijke omstandigheden door sneeuw, ijzel en ijs op de weg. De Duitse weerdienst DWD gaf een waarschuwing af voor de zuidelijke helft en het zuidwesten van het land. Mensen kunnen beter niet de weg opgaan. De ijzel houdt woensdag tot in de nacht aan. Pas in de loop van donderdag wordt het weer beter, zegt DWD. (Bron: ANP)

17:53 Mooie beelden uit de Vijlenerbossen

In de Vijlenerbossen (het uiterste zuiden van Limburg) ligt momenteel ook al op sommige plaatsen 15-20 cm sneeuw en op grote schaal 10-15 cm. De sneeuw is niet heel plakkerig, waardoor sneeuwpoppen maken wat moeizaam zal gaan.

17:40 Mijd snelwegen in Limburg

Rijkswaterstaat roept mensen op tot woensdagavond laat niet meer de snelweg op te gaan in Limburg. Dit om de sneeuwval in de regio. Op de snelwegen in Limburg is sprake van forse vertragingen door files. Strooiwagens kunnen er niet doorheen, waardoor het zeer lastig is om gladheid te bestrijden. Rij-omstandigheden worden daardoor steeds slechter, aldus de organisatie. Zo komen steeds meer mensen vast te staan en dus volgt de "dringende oproep" om tot laat in de avond niet de snelweg op te gaan.

Op de A2 is de vertraging in beide richtingen opgelopen tot 180 minuten, zegt een woordvoerster. Ook op andere snelwegen in de regio wordt stapvoets gereden. Rijkswaterstaat werkt op de Limburgse snelwegen "met man en macht" en met "zware machines" aan de situatie. Maar de vrees bestaat dat sneeuw opvriest door de lage temperaturen aan de grond, wat zorgt voor ijsvorming. (Bron: ANP)

17:13 Ook behoorlijk wat sneeuw in Midden-Limburg

In het zuidelijk deel van Midden-Limburg ligt ook flink wat sneeuw. Daar ligt nu naar schatting grofweg 3-8 cm sneeuw en in Zuid-Limburg 5-15 cm

17:00 Slechts 30 km per uur op de snelweg

Op de snelwegen kan alleen met een slakkengang van 30 km per uur worden gereden.

Het sneeuwt te hard om de snelwegen nog goed begaanbaar te houden. Op de rechterbaan kan met 30 km per uur worden gereden. Foto: Berend van Straaten.
Het sneeuwt te hard om de snelwegen nog goed begaanbaar te houden. Op de rechterbaan kan met 30 km per uur worden gereden. Foto: Berend van Straaten.

16:45 Ongeveer 10 cm in Simpelveld

Onze collega Berend van Straaten schat het sneeuwdek in het Zuid-Limburgse Simpelveld nu al op 10cm en het sneeuwt daar nog de hele avond door. Op de Vaalserberg ligt op enkele plekken zelfs al 15-20 cm!

Dit beeld uit Simpelveld past goed bij het actuele beeld voor heel Zuid-Limburg. Foto: Berend van Straaten.
Dit beeld uit Simpelveld past goed bij het actuele beeld voor heel Zuid-Limburg. Foto: Berend van Straaten.
Het sneeuwdek is ongeveer 10 cm. Foto: Berend van Straaten.
Het sneeuwdek is ongeveer 10 cm. Foto: Berend van Straaten.
Ook op heggen ligt al veel sneeuw. Foto: Berend van Straaten.
Ook op heggen ligt al veel sneeuw. Foto: Berend van Straaten.

16:10 Sneeuwdek in Zuid-Limburg groeit hard

Op de radar hierboven is te zien dat het hard doorsneeuwt in Zuid-Limburg. Het sneeuwdek groeit hard.

15:50 IJzel in Duitsland

In Duitsland vormt zich in de regio ten oosten van Luxemburg tot bij Frankfurt een steeds dikkere laag ijs op wegen en voorwerpen. De ijzel houdt daar nog een tijd aan. Ook noordelijker is kans op tijdelijke ijzel. Verder valt er ook in Duitsland en België veel sneeuw.

IJzel ter hoogte van Frankfurt. Foto: Kees de Frankrijker.
IJzel ter hoogte van Frankfurt. Foto: Kees de Frankrijker.

15:20 Eindhoven op randje van de sneeuwzone

Eindhoven zit al urenlang op de rand van de sneeuwzone, maar vooralsnog blijft de sneeuw grotendeels net ten zuiden van de stad. De noordelijke grens is nu ongeveer Reusel - Eindhoven - Overloon. Komende uren kan de sneeuw nog wat verder noordwaarts komen en vanavond begint de sneeuwzone naar het zuidoosten te bewegen.

15:15 Drielandenpunt is prachtig wit

14:50 Google maps kleurt oranje en rood

Op Google Maps is goed te zien waar het verkeer hinder ondervindt van fikse sneeuwval of in het buitenland ook door ijzel. Bron: Google Maps.
Op Google Maps is goed te zien waar het verkeer hinder ondervindt van fikse sneeuwval of in het buitenland ook door ijzel. Bron: Google Maps.

14:34 Fikse vertragingen op Limburgse wegen

Naarmate de sneeuwval doorzet neemt de vertraging op de Limburgse wegen flink toe. Ten zuiden van Roermond is het langzaam rijden of stilstaan.

Situatie op de snelweg ten zuiden van Roermond. Foto: Berend van Straaten.
Situatie op de snelweg ten zuiden van Roermond. Foto: Berend van Straaten.

14:00 Mooi sneeuwdek in Zuid-Limburg

In het heuvelland groeit het sneeuwdek gestaag.

Simpelveld. Foto: Diana Huntjens
Simpelveld. Foto: Diana Huntjens

13:35 Grote delen van Limburg sneeuw

Met uitzondering een stuk van het noorden van de provincie valt in heel Limburg sneeuw. Ook in Zuidoost-Brabant valt een beetje sneeuw. In het noorden komt nog steeds een aantal buien met (natte) sneeuw voor. Bron: I'm Weather

sat-radar1325-17jan

12:40 Bekerduels in België afgelast

De bekerwedstrijden van Union tegen Anderlecht en OH Leuven tegen Antwerp in België gaan woensdagavond door winterweer niet door. (Bron: ANP)

In Nederland staat vanavond o.a. de bekerwedstrijd PSV - FC Twente, in Eindhoven, op het programma.

12:35 Hoe ontstaat sneeuw?

In dit artikel leggen we uit hoe sneeuw ontstaat en zetten we de meest voorkomende types sneeuw voor je op een rijtje.

12:30 Noorden lokaal fikse (natte) sneeuwbuien

12:10 Sneeuw in Zuid-Limburg op de wegen

11:40 In Limburg lichte sneeuwval

satelliet-radar1140-17jan

Op steeds meer plaatsen in Limburg wordt lichte sneeuw waargenomen. Volg de neerslag als een pro via I'm Weather.

11:30 Problemen op de weg in Wallonië

Wegen in de Belgische provincie Luxemburg zijn spekglad door wijdverspreide ijzel doordat regen op veel plaatsen aanvriest. Vervoersmaatschappij TEC laat weten dat hun netwerk in Luxemburg volledig platligt door het winterweer en dat er geen bussen rijden. In deze provincie geldt code rood. Voor andere provincies in Wallonië geldt code oranje.

Vrachtwagens langer dan 13 meter mogen na 13.00 uur op sommige plaatsen de weg niet meer op. De beperking geldt op delen van de snelwegen E42 en E25. "Het doel van deze maatregel is om maximale veiligheid voor automobilisten en vrachtwagenbestuurders te garanderen, om strooiactiviteiten te vergemakkelijken en ook om het verkeer op regionale wegen in beweging te houden", meldt de Waalse verkeersautoriteit CAR.

11:10 Op uitgebreide schaal vorst

In het overgrote deel van Nederland vriest het. Alleen op de Waddeneilanden en in de westelijke kustgebieden ligt het kwik veelal net boven nul.

t-actueel-1110-17jan

10:30 Sneeuwbuien trekken over de Waddeneilanden

We kijken vooral naar Limburg, maar ook in het uiterste noorden van Nederland valt op dit moment sneeuw.

10:00 code oranje en rood in buurlanden

In Belgie valt op veel meer plaatsen een flinke hoeveelheid sneeuw. In het zuidoosten van dit land kan het ook een tijd ijzelen. Dit geldt ook voor Luxemburg en delen van Noord-Frankrijk en Duitsland. In deze gebieden geldt minimaal code oranje. In Luxemburg, de Belgische provincie Luxemburg en flinke delen van Duitsland geldt zelfs code rood.

O.a. de luchthaven van Frankfurt waarschuwt voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer vandaag en morgen door zware sneeuwval en ijzel. (Bron: ANP)

Gladheid in het zuidwesten van Duitsland:

9:20 Radar geeft mogelijk te vroeg neerslag

Hieronder het radarbeeld van 9:20 uur. De radar scant de lucht op enige hoogte en de sneeuwvlokjes hebben nog wat tijd nodig om de grond te bereiken. Ook verdampt een deel van de neerslag aan de voorgrens (noordkant) van het neerslaggebied voordat het de grond bereikt. Het kan dus de komende uren zo zijn dat de neerslagradar aangeeft dat er bij jou al wel iets valt, maar dat het dan nog 15-20 minuten duurt voordat het ook echt zo is.

radar9u2017jan

8:50 Sneeuw in het zuiden en zuidoosten, noorden een winterse bui vandaag

In de loop van de ochtend gaat het in het zuiden Limburg sneeuwen. Vanmiddag en vanavond sneeuwt het In Limburg langdurig en ontstaat een sneeuwdek van enkele centimeters. De meeste sneeuw valt in Zuid-Limburg en dan vooral in de Limburgse heuvels. Ook in het zuidoosten van Brabant gaat het vanmiddag een tijd licht sneeuwen. In de regio van Breda en in Zeeuws-Vlaanderen valt tijdelijk een beetje sneeuw. De hoeveelheden (met name in Limburg) in dit kaartje worden pas eind van de dag bereikt.

Sneeuwverwachting 17 januari 2024 update

Op de Waddeneilanden, in Groningen, in Friesland en in delen van Noord-Holland kan het vandaag glad worden door een enkele winterse bui.

Vanavond en vannacht wordt het vanuit het noordwesten droog in Noord-Brabant en Limburg. In het zuidoosten van Limburg pas helemaal aan het einde van de nacht.

8:30 In het hele land komt lokale gladheid voor

In het hele land kan het lokaal glad zijn door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten.

Volg hier onze landelijke waarschuwing.

Banner Whatsapp WOL

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven