Maandverwachting: zo eindigt januari en begint februari

17 januari 2024, 07:01

Deze week is het winters in ons land en kleurt het regionaal wit, maar houden we de rest van januari winterweer? En hoe begint februari? Dat lees je in deze maandverwachting voor de tweede helft van januari en de eerste helft van februari.

Na deze winterse week met sneeuw krijgen we te maken met veel zachter weer. Vanaf zondag stroomt met een zuiden- tot zuidwestenwind milde lucht het land in. De vorst in de nachten raken we kwijt en overdag warmt het op richting 10 graden. Volgens sommige berekeningen komen we zelfs uit op 12 graden en dan zitten we ineens in de buurt van warmterecords.

Klimaatgemiddelde voor januari over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor januari over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in januari

Het gaat begin volgende week ook stevig waaien en er trekken regelmatig regenzones over het land. Mogelijk komt het zelfs een keer tot storm, maar zulke details zijn nu nog niet aan te geven. De ruitenkrabber, je handschoenen en je muts kun je volgende week dus weer even opbergen, maar neem als je op pad gaat wel een paraplu of regenkleding mee.

Droger weertype in het vooruitzicht

Eind januari neemt de kans op een droger weertype toe en ook de wind neemt dan af. Koud wordt het daarbij niet direct, omdat de wind vanuit het westen blijft waaien. Tijdens heldere nachten is er wel kans op vorst en mist, maar de meeste neerslagzones trekken dan noordelijk van ons langs. Hierdoor zullen veel dagen droog verlopen met af en toe zon.

Klimaatgemiddelde voor februari over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor februari over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in februari

Het lijkt erop dat we dit weertype houden in de eerste helft van februari, maar dit is nog wel behoorlijk onzeker. De temperatuur zal als het droge weer aanhoudt langzaam dalen tot rond normale waarden. In de eerste helft van februari is het overdag gebruikelijk een graad of 6 en rond het vriespunt in de nacht.

De kans op vorst en mist in de nachten neemt in deze rustige en droge periode duidelijk toe. Warme kleding komt dan weer goed van pas!

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black