Dit weer is normaal in februari

28 februari 2023, 07:01

Februari weer. Foto: Ton Wesselius.

Welk weer is normaal in februari? Het is een wintermaand en dan denk je aan schaatsen, regelmatig sneeuw, heldere nachten en zonnige dagen. In dit artikel lees je wat normaal februariweer is en welke extremen mogelijk zijn.

De gemiddelde februaritemperatuur in De Bilt is in ons huidige klimaat 3,9 graden. Overdag is het gemiddeld 7,0 graden en in de nacht 0,7 graden. De kans op nachtvorst is daarmee groot. Op gemiddeld twaalf dagen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Op één tot twee dagen blijft het de hele dag vriezen.

Dit weer is normaal in februari

Temperaturen onder de -5 graden komen gemiddeld drie keer voor in februari en strenge vorst met minima onder de -10 graden slechts 0,6 keer. De laatste strenge vorst in De Bilt in februari was in 2021. Op 12 en 13 februari daalde de temperatuur tot onder de -10 graden. Samen met februari 2012 waren het de enige februarimaanden deze eeuw dat het in De Bilt streng vroor.

Verschillen in het land groot

In Eelde en Twenthe vriest het gemiddeld één dag meer dan in De Bilt. Het aantal nachten met matige vorst is vier en in gemiddeld één nacht vriest het streng. In het zuidwesten daarentegen komt het slechts op zes dagen tot lichte vorst. Het aantal dagen met matige vorst is in Vlissingen gemiddeld slechts 0,7. Strenge vorst komt in Vlissingen nagenoeg niet voor (gemiddeld 0,1 dag).

Elfstedentocht 1986. Foto: Theo Albada Jelgersma.
Elfstedentocht 1986. Foto: Theo Albada Jelgersma.

Van zeer koud tot lenteachtig warm

Februari heeft zich in het verleden vaak als een echte wintermaand laten zien. Het is de maand met de meeste Elfstedentochten, want negen van de vijftien Elfstedentochten werden verreden in februari. Niet alleen in 2012 vroor het meerdere nachten streng. In 1956 daalde de temperatuur in De Bilt op maar liefst zeventien nachten tot onder de -10 graden! De laagste februaritemperatuur ooit in De Bilt werd genoteerd op 16 februari 1956. Het kwik daalde naar -21,6 graden. De laagste temperatuur over alle stations in het land is -26,8 graden en werd op dezelfde dag gemeten in Uithuizermeeden.

De hoogste februaritemperatuur werd in 2019 bereikt. Op 26 februari werd het 18,9 graden. Het februarirecord over alle stations werd op 27 februari 2019 gemeten in Arcen met maar liefst 20,5 gaden.

56 millimeter neerslag en ruim 91 uur zon

In februari beginnen de dagen al merkbaar te lengen. De zon schijnt gemiddeld over het land 91 uur. In de oostelijke helft schijnt de zon 86 uur, in het westen is bijna 100 uur zonneschijn normaal.

Gemiddeld valt in de kortste maand van het jaar 56 millimeter neerslag. Grote regionale verschillen zijn er niet. Op de Waddeneilanden valt gemiddeld zo’n 51 millimeter, elders valt 52 tot 60 mm.

Normalen februari

Wat is er veranderd aan het klimaat in februari?

Februari is sterk opgewarmd. In de jaren tachtig was het klimaatgemiddelde nog 2,3 graden. Sindsdien is het klimaat in februari opgewarmd naar 3,9 graden. Een stijging van 1,6 graden. Het aantal officiële vorstdagen is met drie afgenomen en het aantal ijsdagen is gehalveerd van vier naar twee.

De zon is duidelijk meer gaan schijnen. In totaal schijnt de zon nu 20 uur meer dan in de jaren tachtig. In de klimaatperiode 1951-1980, 1961-1990 en 1971-2000 viel in februari gemiddeld 45-48 millimeter neerslag. Tegenwoordig valt 56 millimeter in de sprokkelmaand.

Lees ook: februari al 1,6 graden opgewarmd.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black