Overlast en schade door noodweer

05 juni 2019, 17:11

Onweer
Rheden-schade-1280x600
Rheden-schade-1280x600
Rheden-schade-1280x600

De zware onweersbuien van dinsdagavond hebben in het hele land voor overlast en schade gezorgd. Uit verschillende plaatsen komen meldingen van omgewaaide bomen. In Eindhoven zijn bomen op auto’s gevallen. Een boom kwam op een auto terecht waar een vrouw en drie kleine kinderen in zaten. Zij raakten, voor zover bekend, niet gewond. In Rheden is veel schade door een mogelijke tornado.

In Gelderland was veel hinder door ongevallen bomen. Vooral in de gemeente Rheden is de schade groot na een windhoos, meldde de brandweer. Tientallen auto’s zijn beschadigd en zeker tien woningen.

Bron: ANP Video

Het treinverkeer is op meerdere plekken in de provincie niet mogelijk. Tussen Apeldoorn en Deventer is een bovenleiding kapot. Zeker tot 13.30 uur woensdag kunnen er geen treinen rijden.

Ook tussen Eindhoven en Weert en Eindhoven en Venlo is in de ochtend nog geen treinverkeer mogelijk, omdat ProRail omgevallen bomen van het spoor moet verwijderen.

Kermisattractie

In Deventer raakte een kermisattractie beschadigd, meldde veiligheidsregio IJsselland. Die sprak van ongeveer honderd meldingen. In Zwartsluis viel een boom op twee rijdende auto’s. Hierbij raakten vier mensen gewond. Drie inzittenden werden behandeld door ambulancepersoneel een van de slachtoffers is naar het ziekenhuis gebracht. In Emmeloord raakten veel huizen en auto’s beschadigd door een windhoos.

In de loop van de nacht waren er veel meldingen van stormschade uit de provincie Friesland. De brandweer rukte uit voor schuren die in brand waren geraakt in Oosterwolde en Steggerda. In het Groningse Leek heeft waarschijnlijk ook een tornado huisgehouden. Er is een breed spoor van 1 km lang met schade waargenomen.

Stormschade-Boerderij-in-Groningen
Stormschade-Boerderij-in-Groningen

Ook in het noordoosten van Groningen was sprake van flinke schade. Deze boerderij in Eppenhuizen werd zwaar beschadigd door drie omgewaaide Populieren. Foto: Jannes Wiersema.

Tornado of valwinden?

Valwinden waren waarschijnlijk de oorzaak van de meeste omgevallen bomen. In Rheden is mogelijk een tornado over het dorp getrokken, wat uiteraard veel schade veroorzaakte. Meer hierover in onze terugblik op de buien van gisterenavond.

Vijf gewonden door noodweer Brussel

In Brussel zijn vijf gewonden gevallen als gevolg van het noodweer dat dinsdagavond over België trok. Daarnaast moest de brandweer zeventien maal uitrukken voor omgewaaide bomen.

De gewonden woonden op het dak van een winkelcentrum een evenement bij. “Door de hevige wind is de tent gedeeltelijk weggewaaid”, zei brandweerwoordvoerder Walter Derieuw tegen Belga. “Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, de andere aanwezigen zijn naar binnen gebracht.”

Naast het verwijderen van takken of bomen die op de openbare weg waren terechtgekomen, was de brandweer ook druk met het leegpompen van kelders en lekkende daken. Daarnaast was er ook een dakgoot die op de openbare weg dreigde te vallen en een werf waar enkele signalisatiepanelen op de weg dreigden terecht te komen.

Noodweer in Duitsland viel op veel plaatsen mee

Het voorspelde noodweer in Duitsland is minder erg gebleken dan vooraf was gedacht. De Deutsche Wetterdienst (DWD) had gewaarschuwd dat het noodweer dat Nederland teisterde ook voor overlast in Duitsland kon zorgen.

Het bleef echter beperkt tot een fikse onweersbui boven Nordrhein-Westfalen. “De storm verzwakte vrij snel”, zei een meteoroloog van de DWD tegen persbureau DPA. “De storm trok uiteindelijk door naar de Noordzee.”

De schade veroorzaakt door de storm in Duitsland was beperkt volgens een eerste inventarisatie. Er waren meldingen van omgevallen bomen en een weggewaaide auto in Bocholt. “Dat had een tornado kunnen zijn”, zei de meteoroloog van DWD. Het Duitse weerbureau hoopt daar in de loop van woensdag meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven