Teruglezen: storm Isha trok over ons land

22 januari 2024, 09:45

Storm
Storm aan de kust. Foto: Hanneke Lucasse

Storm Isha trok vannacht en vanochtend vroeg over ons land. Aan de Noord-Hollandse kust en op de westelijke Wadden kwam het langere tijd tot storm. De zwaarste windstoot werd gemeten in IJmuiden met 110 km/uur. Lees hier ons live-blog terug.

9:45 Sluiting stormblog

De windstoten nemen nu snel verder af. Alleen in de kustgebieden en rondom het IJsselmeer wordt soms nog een enkele zware windstoot waargenomen. De verwachting voor de rest van de dag lees je in ons weerbericht Nederland.

9:04 Meer overlast in Verenigd Koninkrijk

De storm Isha zorgt in het Verenigd Koninkrijk voor veel overlast. Duizenden mensen hebben 's nachts zonder stroom gezeten. De BBC bericht dat wegen worden geblokkeerd door omgevallen bomen en veel treinen niet rijden.

De hardste gemeten windstoot bedroeg volgens de BBC 99 mijl per uur, omgerekend bijna 160 kilometer. Door de harde wind moesten volgens de omroep ook honderden vluchten worden geannuleerd en konden vliegtuigen die al onderweg waren niet altijd landen op hun bestemming.

Veel vluchten in het Verenigd Koninkrijk werden geannuleerd. Foto: ANP / AFP / Paul Ellis
Veel vluchten in het Verenigd Koninkrijk werden geannuleerd. Foto: ANP / AFP / Paul Ellis

Zo moest een binnenlandse vlucht van Edinburgh naar Bristol uitwijken naar de Franse hoofdstad Parijs. Veel passagiers hadden hun paspoort niet bij zich en brachten de nacht door op een terminal van vliegveld Charles de Gaulle. Een ander toestel kon niet landen in Edinburgh en vloog daarom naar luchthaven Keulen-Bonn in Duitsland.

De storm leidde ook tot grootschalige stroomstoringen. Die troffen ongeveer 45.000 huishoudens in Noord-Ierland en enkele duizenden in Engeland en Wales. In buurland Ierland zaten zo'n 170.000 huishoudens zonder stroom. Britten moeten deze week rekening houden met meer weeroverlast. Er wordt ook gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen door harde regenval. (Bron: ANP).

8:34 Hier en daar stormschade en hinder

Verspreidt over het land komen er wat meldingen van stormschade aan gebouwen of door omgewaaide bomen of afgebroken takken.

Stormschade aan de dankrand van een schoolgebouw in Woudenberg.
Stormschade aan de dankrand van een schoolgebouw in Woudenberg.

Op de A7 in Noord-Holland, waar code oranje geldt, is een boom op de weg terechtgekomen en is het dak van een vrachtwagen gewaaid en op de voorruit van een auto beland. En op de A12 heeft een voertuig een lading glasplaten verloren, wat volgens een woordvoerder van de ANWB door de wind zou kunnen komen. Er staat 16 kilometer file tussen Gouda en De Meern. De vertraging is opgelopen tot meer dan een uur. (Bron: ANP)

8:15 Geen datum-warmterecord

De hoogste temperaturen van de dag hebben we inmiddels achter de rug, vanuit het noordwesten begint het iets af te koelen. Vanmiddag is het 8-10 graden. Het is net niet tot een datum-warmterecord gekomen met 12,0 graden als maximum in De Bilt. Het record blijft staan op 12,2 graden en werd gemeten in 1993.

Maximumtemperatuur 22 januari 2024 tot 8:20 uur.
Maximumtemperatuur 22 januari 2024 tot 8:20 uur.

8:00 Storm begint te luwen

Zoals verwacht begint de storm vanaf nu duidelijk te luwen. Er worden geen windstoten meer boven de 100 km per uur waargenomen. Houd nog wel rekening met windstoten tot circa 90 km per uur in het westen, midden en noorden van het land. Verder landinwaarts zijn nog uitschieters mogelijk tot 80 km/uur. Het is een drukke maandagochtendspits met 350 km file volgens Rijkswaterstaat. De ANWB, die ook lokale wegen meetelt, meldt 550 km file.

7:44 Inhaalverbod Markerwaarddijk

Op de Markerwaarddijk (N307) tussen Enkhuizen en Lelystad geldt een inhaalverbod omdat het er hard waait. Ook is de maximumsnelheid op de dijk verlaagd naar 70 kilometer per uur, meldt FlevoWegen. (Bron: ANP).

7:40 Wind en regen zijn geen goede combinatie

Tijdens deze ochtendspits kunnen wind en regen hinder opleveren voor het verkeer. Zeker als dit tegelijk optreedt kan het zicht tijdelijk slecht zijn.

Lees meer: De invloed van het weer op het verkeer

7:30 Windpiek in noordewesten bijna voorbij

Op de buienlijn die nu vanuit het zuidoosten van Engeland tot aan de Waddeneilanden loopt kunnen nog (zeer) zware windstoten optreden. Daarna gaat de storm luwen. Landinwaarts kunnen juist de komende uren nog wat zware windstoten optreden. Daar zwakt de wind vanaf 9 uur duidelijk af.

Radarbeeld 22 januari om 7:30 uur. Bron: Weeronline
Radarbeeld 22 januari om 7:30 uur. Bron: Weeronline

7:24 Definities van storm en zware windstoten

Vanochtend is er sprake van storm aan de noordwestkust en daar komen zeer zware windstoten voor. In het binnenland spreken van zware windstoten. Wanneer we spreke van storm en zware of zeer zware windstoten lees je hier: De definities van storm en zware windstoten

7:12 Dubbele cijfers

Koud is het niet tijdens deze storm. De temperatuur zit vanochtend vroeg zelfs in de dubbele cijfers en we zitten dicht bij een warmterecord in De Bilt. Het is daar nu 12,0 graden en het record staat op 12,2 graden gemeten in 1993. Een wereld van verschil met de temperatuur in de afgelopen week.

Maximumtemperatuur tot 7:00 uur.
Maximumtemperatuur tot 7:00 uur.

6:44 Hoogste windstoten tot nu toe

De zwaarste windstoten tot nu toe zijn zoals verwacht opgetreden aan de westkust van Noord-Holland, in de kop van Noord-Holland en op de westelijke Wadden.

Maximale windstoten op 22 januari 2024 tot 6:40 uur.
Maximale windstoten op 22 januari 2024 tot 6:40 uur.

6:36 Stormschade meldingen

Op verschillende plaatsen is sprake van stormschade. Ook landinwaarts is hier en daar een zwak gewortelde boom gesneuveld. De NS meldt dat tussen Sittard en Maastricht minder treinen rijden door een boom op het spoor.

6:31 Vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn uit voorzorg ongeveer 130 vluchten geannuleerd om storm Isha. Schiphol laat weten dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en meer annuleringen. "Dit geldt voor zowel aankomende als vertrekkende vluchten", aldus de luchthaven.

Reizigers doen er goed aan de actuele vluchtinformatie te checken voor vertrek. Schiphol waarschuwt dat de storm gevolgen kan hebben voor de afhandeling van de vliegtuigen op de grond. "Vanuit veiligheidsredenen kan dit werk dan niet altijd gedaan worden zoals normaal, met als gevolg mogelijk meer verstoringen in het vliegschema voor zowel vertrekkende als aankomende vluchten."

6:28 Overlast in buitenland

Ook in het buitenland leidt de storm tot overlast. Zo werd in het Noord-Ierse Belfast een persoon geraakt door vallend puin en viel in Ierland in 170.000 woningen door het hele land de stroom uit. Ook moest een vlucht van Ryanair die van Manchester naar Dublin onderweg was, uitwijken naar de luchthaven Parijs Beauvais Tillé vanwege "gevaarlijke" wind. De grootste problemen worden tot maandagochtend verwacht.

6:15 Komende uren zware windstoten tijdens buien

De zwaarste windstoten treden de komende uren op tijdens de passage van buien. De piek van de storm duurt tot ongeveer 8 uur.

Tijdens de tweede helft van de ochtendspits verdwijnt de storm en worden de windstoten ook iets minder heftig. Tegelijk zullen ook de meeste buien verdwijnen en kan de zon doorbreken. Eind van de ochtend neemt de wind verder in kracht af en verdwijnen de zware windstoten. Helemaal rustig wordt het niet, want het blijft flink waaien uit het westen en zuidwesten.

Vanaf dinsdagmiddag wakkert de wind weer aan. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend is het dan opnieuw zeer onstuimig met kans op zware windstoten en aan zee een harde tot stormachtige wind.

5:48 Stormverwachting ochtendspits

In het Waddengebied en in de kop van Noord-Holland en aan de Noord-Hollandse westkust stormt het tijdens de ochtendspits met zeer zware windstoten van 90-110 km/uur. In de overige kustgebieden en op het IJsselmeer waait het hard tot stormachtig, 7-8 Bft. met zware windstoten van 85-95 km/uur en in het binnenland worden zware windstoten van 75-90 km/uur verwacht.

Zo zwaar worden de windstoten tijdens storm Isha
Zo zwaar worden de windstoten tijdens storm Isha

Door deze windstoten kan stormschade ontstaan. Denk hierbij aan het afbreken van takken en in de kustregio’s kunnen enkele bomen die zwak geworteld zijn omwaaien. Ook kan er stormschade aan gebouwen ontstaan.

In de eerste helft van de ochtend gaat de storm luwen. Hoe het weer verder gaat lees je in ons weerbericht Nederland.

5:45 Tweede storm van het jaar een feit

Sinds middernacht stormt het in het noordwesten van ons land. Op Vlieland en in IJmuiden kwam het al meerdere uren tot een gemiddelde windkracht 9. Hiermee is officieel sprake van storm en daarmee is het al de tweede storm van het jaar. De storm heeft de naam Isha gekregen. Op 2 januari trok storm Henk over het land. Omdat het ook op 21 december tot storm kwam, is dit al de derde storm van het winterseizoen 2023-2024.

Lees meer over de tweede storm van het jaar.

De maximale windkracht op 22 januari 2024 tot 6:40 uur
De maximale windkracht op 22 januari 2024 tot 6:40 uur

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven