Tot in het weekend overlast door houtrook verwacht

30 november 2023, 12:50

Houtrook kan blijven hangen. Foto: Adobe Stock / AlexGo

Vanaf vandaag tot en met zondagochtend is er overlast door houtrook te verwachten. Er staat dan hooguit een zwakke wind en vaak is het zelfs windstil. Hierdoor kan rook afkomstig van houtstook blijven hangen en overlast veroorzaken. Lees hier wat je kan verwachten.

Door het rustige en koude weer kan houtrook en andere luchtvervuiling boven ons land blijven hangen. En daarmee wordt de lucht komende dagen steeds wat viezer. Alleen in de kustgebieden valt soms een winterse bui, waardoor de lucht lokaal gereinigd wordt.

Hoewel het prettig en gezellig is om met dit winterse weer de open haard of houtkachel aan te doen is het dit weekend met het oog op de volksgezondheid niet verstandig om hout te stoken. Wie een alternatief heeft om het huis te verwarmen raden we aan om de houtkachel uit te laten.

Lees hier al onze berichtgeving over het weer en energie

Heb je een luchtwegaandoening? Dan doe je er goed aan om rekening te houden met de vieze lucht bij het ventileren van je woning. Pas ook je gebruik van medicatie hierop aan. Overigens is houtrook voor iedereen schadelijk. Mensen met ziektes zoals astma hebben er alleen eerder en merkbaarder last van.

Lees ook: Dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid

Banner Whatsapp WOL

Niet alleen overlast door houtkachels

Woon je in een woonwijk met veel openhaarden? Dan kun je deze dagen extra hinder ondervinden, maar dat geldt net zo goed voor omwonenden van biomassacentrales. Daarnaast kunnen de uitlaatgassen van het verkeer ook blijven hangen en smog veroorzaken.

Biomassacentrales zijn niet alleen slecht voor de luchtkwaliteit, maar ook niet duurzaam.

Wanneer wordt het beter?

Zondag steekt waarschijnlijk een matige zuidwestenwind op, waardoor de luchtkwaliteit langzaam wat zal verbeteren. Mogelijk volgt later op de dag ook winterse neerslag die de lucht kan reinigen. Sneeuw werkt nog beter dan regen voor het schoonspoelen van de lucht. Vervuiling blijft makkelijk in de sneeuwvlokken hangen. Of het daadwerkelijk tot winterse neerslag komt is nog onzeker. Dit volg je in weerbericht Nederland.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black