Zo begint de meteorologische zomer

29 mei 2023, 07:30

Tijd en seizoenen
Zonovergoten weer in Breda. Foto: Henk Voermans

Donderdag 1 juni begint voor meteorologen de zomer. In dit artikel lees wat voor weer het wordt op deze dag en de dagen erna.

De eerste dag van juni wordt een droge dag met een mix van zon en wolkenvelden. Daarbij zijn er in Noord-Nederland waarschijnlijk wat meer wolken dan verder zuidwaarts en vooral in Zeeland, Brabant en Limburg is het grote delen van de dag volop zonnig. Tussen 12:00 en 15:00 uur schijnt de zon met zonkracht 6 en met name in Zuid-Limburg is zelfs een afgeronde zonkracht 7 mogelijk. Zonder zonnebrandcrème kan je bij zonkracht 6 in 15-30 minuten verbranden en bij zonkracht 7 zelfs al in 10-25 minuten.

Grote temperatuurverschillen

Er waait een matige, aan zee soms vrij krachtige, noordenwind en dit veroorzaakt grote temperatuurverschillen. Op Texel en Terschelling is het slechts 14-15 graden. Ook elders in het noorden is het fris met 15 graden in Leeuwarden en 17 in Groningen. In Amsterdam en Lelystad wordt het een graadje warmer en in Rotterdam, Utrecht en Zwolle stijgt het kwik naar 19 graden. In het oosten en zuiden wordt het 20 tot 22 graden, zoals in Arnhem, Eindhoven en Maastricht. Temperaturen van 18 tot 22 graden zijn begin juni gebruikelijk.

Leer alles over de verschillen tussen de meteorologische zomer en de astronomische zomer.

Lekker weer om te fietsen. Foto: Ton Wesselius
Lekker weer om te fietsen. Foto: Ton Wesselius

Droog met noordenwind

Vrijdag en in het eerste weekend van juni blijft het droog en schijnt de zon flink. Zo nu en dan gaat de zon schuil achter wolkenvelden. De wind waait veelal uit het noorden tot noordoosten en de temperatuurverschillen tussen noord en zuid blijven groot.

Vrijdag is het van noord naar zuid 17 tot 21 graden, in het weekend liggen de maxima tussen 18 en 24 graden. In het midden van het land is het veelal 20 tot 22 graden, maar op de Waddeneilanden en direct aan zee blijft het kwik veelal steken op 15 graden.

Het weer tot donderdag lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Wil je weten hoe het weer er de rest van juni uitziet? Lees dan onze maandverwachting.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven