Met dit weer begint de zomertijd

27 maart 2024, 07:20

Tijd en seizoenen
De tijd wordt komend weekend weer een uur verzet. Foto: Marijke van der Sluijs

Komend paasweekend wordt de tijd weer een uur naar voren verzet en begint de zomertijd. In dit artikel kijken we naar het weer tijdens de eerste dagen van de zomertijd. Staat ons al direct een vleugje zomer te wachten of is het juist een flink stuk koeler.

Op 20 maart begon de astronomische lente en waren de dagen en nachten ongeveer even lang. De komende tijd worden de dagen steeds langer en wordt het steeds vroeger licht. Wanneer de klok niet verzet wordt komt de zon in de zomer al om 4:20 uur op als veel mensen nog liggen te slapen.

Veel Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen en Nederland voerde de zomertijd in 1977 in, zodat we dezelfde tijd hadden als onze buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit en in oktober weer een uur achteruit.

Lees ook: Zo zijn zomer- en wintertijd ontstaan.

Onzekere temperatuurverwachting

In het paasweekend is het weerbeeld wisselvallig. Er is een mix van zon, wolken en regen of enkele buien. Wat de temperatuur doet is nog onzeker. De grens van flink zachte en een stuk koelere lucht bevindt zich in onze omgeving. In de zachte lucht kan het kwik stijgen naar 15 graden en meer, maar in de koelere lucht is het duidelijk minder warm.

Na Pasen en tijdens de eerste week van de zomertijd lijkt de koelere lucht terrein te winnen. De temperaturen zullen dalen en mogelijk is het halverwege volgende week maximaal een graad of 10. Gebruikelijke waarden voor begin april zijn 11 tot 14 graden.

Lees dagelijks het meest uitgebreide weerbericht en je bent altijd op de hoogte.

Zomerse temperaturen, zoals in 2021, zitten dan ook niet in de verwachting. Drie jaar geleden werd het op 31 maart in Ell, Eindhoven en Arcen zomers warm en in Arcen werd het zelfs 26,1 graden. Gemiddeld stijgt de temperatuur ergens in ons land op 3 mei naar 25 graden en meer.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven