Met dit weer begint de zomer

18 juni 2024, 07:30

Tijd en seizoenen
Zomerweer en buien. Foto's: Paul Hermans en Jos Hebben.

De astronomische zomer begint donderdagavond om 22:51 uur. Gaat daarmee het roer om en laten we de kletsnatte lente achter ons of gaat het weer op dezelfde voet verder?

Vandaag is het kletsnat en vooral in het zuidoosten van het land valt erg veel regen. Alles daarover lees je in ons artikel: Kletsnatte dinsdag met kans op onweer in het zuidoosten. Vervolgens is het woensdag juist overwegend droog en ronduit zonnig.

Donderdag belooft een warme dag te worden met 20-24 graden. De dag begint ook nog met vrij zonnig en droog weer, maar later op de dag stijgt de kans op buien. Van echt stabiel lenteweer is ook in de laatste dagen van de astronomische lente dus geen sprake. Rond de tijd dat de zomer donderdagavond start trekken enkele pittige (onweers)buien over het land. Ook trekt er dan wat Saharastof over het land. Dit zou dan zomaar vieze auto’s en zonnepanelen kunnen opleveren. Overigens kan jouw auto ook door stuifmeel van bloeiend gras vies worden.

Meer detail over woensdag en donderdag lees je in ons weerbericht Nederland.

Website blog banner Im Weather

Talrijke buien op eerste zomerdag

Het betere weer van woensdag en donderdag houdt op de eerste volle dag van de zomer waarschijnlijk geen stand. De kans is groot dat er regen- en onweersbuien over het land trekken en vooral ’s middags en ’s avonds kan het ook vrij stevig waaien. Hoe talrijk de buien zullen zijn is nog wel onzeker, maar van stralend zomerweer zal geen sprake zijn. Het wordt ongeveer 21 graden en dat is heel normaal voor de eerste dag van de astronomische zomer. Vooral ’s middags kan de zon af en toe doorbreken.

Vorig jaar ging de zomer op 21 juni een stuk warmer van start met 20-22 graden aan zee, 25 in het midden van het land en 26-28 in het oosten en zuidoosten. De zon scheen daarbij uitbundig en in het binnenland ontstonden stapelwolken, maar het bleef vrijwel overal droog.

Schuilen voor een regenbui. Foto: Ben Saanen
Schuilen voor een regenbui. Foto: Ben Saanen

In het weekend blijft de kans op buien nog behoorlijk groot, maar waarschijnlijk nemen de droge perioden al wel toe en kun je er vaker droog op uit trekken. De details voor het weekend zijn echter nog onzeker. De temperatuur komt uit op ongeveer 18 graden aan zee tot 21 in het oosten.

Wanneer zonnig en warm?

Na het weekend nemen de neerslagkansen sterk af. Droog en zonnig weer krijgt de overhand. Slechts zeer lokaal weten stapelwolken dan nog uit te groeien tot een zomerse (onweers)bui. Zoals we zondag al in onze maandverwachting aangaven is het onzeker uit welke hoek de wind eind juni waait. De windrichting bepaalt of we uitkomen op een normale temperatuur van 19-23 graden of dat het zomers warm wordt met 25 graden of meer. De kans op zomerse warmte is voor halverwege volgende week zo’n 40%.

Fraai wandelweer. Foto: Nel van Es.
Fraai wandelweer. Foto: Nel van Es.

Na een valse start van de astronomische zomer is de kans in elk geval groot op wat fraaie zomerdagen in de slotweek van juni en met wat geluk houdt dit aan tot begin juli. Dus leg die korte broek alvast maar klaar!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven