Is het nu zomer of lente?

16 juni 2023, 20:21

Waterpret. Foto: Paul Hermans.

Is het nu al zomer of toch nog lente? Wat is het verschil tussen de meteorologische zomer en de astronomische zomer? In dit artikel kom je te weten waarom de zomer op verschillende momenten begint.

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) en de warmste maanden (juni, juli en augustus) samengevoegd. Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus.

Lees alles over het Nederlandse klimaat in de zomer.

De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Op die dag staat de zon loodrecht boven de zogenaamde Kreeftskeerkring, die op ongeveer 23 graden Noorderbreedte ligt. Bij het begin van onze winter kent de zon haar meest zuidelijke positie. Wanneer de herfst en lente starten staat de zon precies boven de evenaar.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.
Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.

Langste dag van het jaar duurt 16,5 – 17 uur

Het begin van de astronomische zomer valt samen met het moment dat wij de langste dag van het jaar beleven. In totaal is de zon op de langste dag in het midden van het land 16 uur en 45 minuten boven de horizon. De zon komt die dag op om 5:20 uur en gaat onder om 22:04 uur. Het is echter nog langer licht. Al vanaf circa 4:30 uur ’s ochtends is sprake van schemering en in de avond duurt de schemering tot circa 23 uur. Zo donker als in de winter wordt het ’s nachts niet. Er is dan sprake van de zogenaamde grijze nachten.

Op de Waddeneilanden is de zon op de langste dag zelfs 17 uur te zien! In Zuid-Limburg is de zon met 16,5 uur juist minder lang boven de horizon.

Kalenderzomer

Op veel kalenders wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden. Toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. Zo startte de astronomische zomer in 2020 op 20 juni om 23:43 uur en ook in 2024 valt de zomerstart op de 20e. Dit jaar start de astronomische zomer op 21 juni om 11:14 uur.

Besluit Karl Theodor in 1780

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black