Meteorologische of astronomische zomer

30 mei 2020, 12:08

ANP-zwembad-openlucht-in-de-zomer-in-Nederland-1280x600

Is het op 1 juni zomer of lente? Wat is het verschil tussen de meteorologische zomer en de astronomische zomer? In dit artikel kom je te weten waarom de zomer op verschillende momenten begint.

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) en de warmste maanden (juni, juli en augustus) samengevoegd. Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus.

De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Op die dag staat de zon loodrecht boven de zogenaamde Kreeftskeerkring, die op ongeveer 23 graden Noorderbreedte ligt. Bij het begin van onze winter kent de zon haar meest zuidelijke positie. Wanneer de herfst en lente starten staat de zon precies boven de evenaar.

Langste dag van het jaar duur 16,5 – 17 uur

Het begin van de astronomische zomer valt samen met het moment dat wij de langste dag van het jaar beleven. In totaal is de zon op de langste dag in het midden van het land 16 uur en 45 minuten boven de horizon. De zon komt die dag op om 5:18 uur en gaat onder om 22:03 uur. Het is echter nog langer licht. Al vanaf 4:29 uur ’s ochtends is sprake van schemering en in de avond duurt de schemering tot 22:52 uur. Zo donker als in de winter wordt het ’s nachts niet.

Op de Waddeneilanden is de zon op de langste dag zelfs 17 uur te zien! In Zuid-Limburg is de zon met 16,5 uur juist minder lang boven de horizon.

Kalenderzomer

Op veel kalenders wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden. Toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. Zo start de astronomische zomer dit jaar op 20 juni om 23:43 uur en ook in 2024 valt de zomerstart op de 20e. In 2021 start de astronomische zomer op 21 juni om 5:32 uur.

Besluit Karl Theodor in 1780

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Foto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook