Met dit weer start de zomertijd dit paasweekend

30 maart 2024, 07:30

Tijd en seizoenen
Foto: Adobe Stock / izzy71

Het verzetten van de tijd valt dit jaar precies in het paasweekend. In dit artikel lees je wat voor het weer het dan is en hoe het weer de eerste dagen van de ‘zomertijd’ verloopt.

Vandaag zijn er grote verschillen in Nederland in het weer. Alles over het weer in jouw regio lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Lokale buien tijdens overgang naar zomertijd

Komende nacht om 2:00 uur schakelen we over op zomertijd. We zetten de tijd een uur vooruit en slaan het uur van 2:00 tot 3:00 uur dus over. Er zijn dan veel wolkenvelden en vooral in het oosten komen een paar buien voor. In het westen kan het lokaal wat mistig zijn. De temperatuur ligt tussen 5 en 7 graden.

Lees ook: zo zijn zomertijd en wintertijd ontstaan

Eerste paasdag beter dan tweede paasdag

De eerste twee dagen van de zomertijd zijn de twee paasdagen. Zomers verlopen ze zeer zeker niet, maar eerste paasdag is het wel zacht voor de tijd van het jaar. Het wordt op veel plaatsen 14 tot 17 graden. Ter vergelijk: gemiddeld liggen de maxima op 31 maart rond 12 graden.

Na een bewolkte start met enkele lokale buien, is het een tijd droog en breekt af en toe de zon door. Later neemt vanuit het zuiden de kans op buien geleidelijk toe. Daarbij is kans op een stevigere bui met onweer. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en daarmee kan rook van paasvuren uit Duitsland en Oost-Nederland over het land worden verspreid.

Maandag wordt de minste dag van het paasweekend. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Het wordt 10 tot 13 graden. Later in de middag en in de avond neemt de regen vanuit het zuiden af.

Op lange termijn warm?

Na Pasen is het een aantal dagen wisselvallig met dagelijks regen of buien, maar ook momenten met zon. Met maxima tussen 10 en 15 graden zijn de temperaturen dinsdag tot en met donderdag heel normaal voor begin april. Aan het einde van de week stijgt de kans op wat hogere temperaturen. Zomerwarmte zit nog niet in de verwachting, maar voor het oosten en zuidoosten er wel een kans van circa 30% op tijdelijk warm weer met 20 graden.

Zomertijd duurt tot 27 oktober

De langste dag van het jaar beleven we in 2024 op 20 juni. Die dag start om 22:51 uur de astronomische zomer. De daglengte is dan ongeveer 16 uur en 44 minuten.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang 2024 voor Midden-Nederland.
Tijden van zonsopkomst en zonsondergang 2024 voor Midden-Nederland.

Lees alles over de zonsopkomst- en zonsondergangstijden van 2024

In het laatste weekend van oktober wordt de tijd weer een uur teruggezet. Dit gebeurt op zondag 27 oktober. Het uur van 2:00 tot 3:00 beleven we dan twee keer.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven