Niet vergeten: verzet dit weekend de klok naar zomertijd!

28 maart 2024, 20:01

Tijd en seizoenen
Het is weer tijd om de klok te verzetten naar zomertijd. Foto: Beter Bed.

Het is weer zover: de klok wordt weer verzet in de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024. Waarom doen we dit ook alweer en moet hij nou vooruit of achteruit? Welke blunders worden er zoal gemaakt doordat vergeten wordt de klok te verzetten? Slaapadviseur Sanne van Beter Bed vertelt je er alles over.

Wanneer verzetten we de klok?

In België en Nederland wordt de klok tweemaal per jaar verzet. Op 31 maart 2024 gaan we over naar de zomertijd en op 27 oktober 2024 gaan we over naar de wintertijd. Dit gebeurt op een moment dat we er het minst last van hebben, namelijk op de vroege zondagochtend tussen 2.00 en 3.00 uur. In het voorjaar, op de laatste zondag van maart, gaan we met z’n allen naar de zomertijd. In het najaar, op de laatste zondag van oktober, begint de gewone tijd, ook wel wintertijd genoemd. We hebben dus in totaal 7 maanden zomertijd en 5 maanden wintertijd. Inmiddels is dit kloksysteem geldig in veel landen van de Europese Unie.

Handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, in het najaar achteruit.

Wij introduceerden in 2019 nog een derde optie: de klok eenmalig een half uur verzetten.

Waarom verzetten we de klok?

Door gebruik te maken van een speciale zomertijd, hebben we meer daglicht. In het midden van de zomer komt de zon al erg vroeg op, op een tijd dat wij nog lekker liggen te slapen. Het zou natuurlijk jammer zijn als we in deze periode niet optimaal van het zonlicht kunnen genieten. Door hem vooruit te zetten, sta je in feite een uur eerder op. ’s Avonds lijkt het langer licht en je kunt dus langer in het licht naar buiten.

In 1916 is men voor het eerst op het idee gekomen de klok te verzetten. Mede door de opkomst van fabrieken, wilden we efficiënter gebruik gaan maken van onze natuurlijke bron van energie en energie besparen. Het idee bleek niet meteen overal even populair en is in 1945 weer afgeschaft.

In 1973 brak de oliecrisis uit en het nadenken over energiebesparende maatregelen nam weer toe. De zomertijd werd in 1977 opnieuw ingevoerd.

Lees ook: Zo zijn zomertijd en wintertijd ontstaan

Van zaterdag op zondag gaat de klok één uur vooruit. Foto: Henk Voermans
Van zaterdag op zondag gaat de klok één uur vooruit. Foto: Henk Voermans

Klok-verzetten-blunders

Dat het verzetten van de klok ook nadelen heeft, blijkt wel uit onderstaande voorbeelden.

  • Je komt een uur te laat en iedereen is al lang en breed aan het werk. Hoewel… het is natuurlijk het perfecte smoesje voor het missen van het eerste lesuur.
  • Je dacht het goed te doen door je smartphone de avond van tevoren braaf te verzetten. Jou zou niks overkomen! Ware het niet dat de tijd op de meeste telefoons automatisch verzet wordt, zo ook op die van jou. Da’s dus dubbelop. Ai…

Tips om niet te vergeten!

Door het verzetten van de klok is ons dag- en nachtritme een tijdje verstoord. Je dagritme wordt toch een uur verplaatst en niet iedereen kan daar even goed tegen.

Je biologische klok kan door het verzetten van de klok aardig van slag zijn. Vergelijk het met het hebben van een lichte jetlag. Heb geduld, binnen een paar dagen staat ook je innerlijke klok weer goed.

Sommige apparaten, zoals thermostaten, hypermoderne ovens, wekkers, computers en horloges, verzetten zelf de tijd. Bekijk dus vooraf goed voor welke van je apparaten dit geldt. En oja, vergeet vooral je smartphone (niet).

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven