Waarom begint vandaag de herfst?

22 september 2021, 07:21

De meteorologische herfst is al op 1 september begonnen, terwijl de astronomische herfst dit jaar op 22 september om 21:21 uur van start gaat. Waarom zit daar eigenlijk zo’n groot verschil tussen? In dit artikel kom je te weten waarom de herfst op verschillende momenten begint en het dus voor de een begin september nog zomer is en voor de ander niet.

Dat de astronomische herfst op 22 september begint heeft te maken met de stand van de zon. Op die dag staat de zon namelijk loodrecht boven de evenaar. De astronomische herfst begint overigens niet altijd op de 22e. Zo start de astronomische herfst in 2022 en 2023 op 23 september.

Dat de startdatum van de astronomische herfst wisselt heeft met verschillende dingen te maken. Ten eerste spelen schrikkeljaren een grote rol. Daarnaast verschuift de datum waarop de herfst begint op langere termijn door veranderingen in de stand van de aardas. Sowieso zijn de seizoenen niet even lang doordat de aarde een eivormige baan rond de zon aflegt. Vanwege die wisselingen wordt voor het gemak in kalenders vaak de 21e aangehouden als begin van de herfst.

Meteorologische herfst begint al in de zomer?

Meteorologen houden 1 september aan als start van de herfst en dat is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen en eerlijk te vergelijken met voorgaande jaren. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen liggen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste.

Weten met wat voor weer de herfst begint? Lees dan ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Ben Saanen

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black