Is het vandaag al herfst of toch nog zomer?

20 september 2023, 06:59

Vaak is het nog aangenaam zomerweer in de eerste dagen van de meteorologische herfst. Foto: Ben Saanen.

De meteorologische herfst begint altijd op 1 september, terwijl de astronomische herfst vaak op 22 of 23 september start. Dit jaar is dat op 23 september om 8:50 uur. Waarom zit daar eigenlijk zo’n groot verschil tussen de start van de meteorologische herfst en de astronomische herfst? In dit artikel leggen we het uit.

Dat de astronomische herfst op 22 of 23 september begint heeft te maken met de stand van de zon. Op die dag staat de zon namelijk loodrecht boven de evenaar. Dag en nacht zijn dan ongeveer even lang.

Dat de startdatum van de astronomische herfst wisselt heeft met verschillende dingen te maken. Ten eerste spelen schrikkeljaren een grote rol. Daarnaast verschuift de datum waarop de herfst begint op langere termijn door veranderingen in de stand van de aardas. Sowieso zijn de seizoenen niet even lang doordat de aarde een eivormige baan rond de zon aflegt. Vanwege die wisselingen wordt voor het gemak in kalenders vaak de 21e aangehouden als begin van de herfst.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.
Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.

Meteorologische herfst begint al in de zomer?

Meteorologen houden 1 september aan als start van de herfst en dat is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen en eerlijk te vergelijken met voorgaande jaren. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen liggen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste.

Weten met wat voor weer de herfst begint? Lees dan ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black