Winterweer tijdens start meteorologische winter?

29 november 2021, 07:55

Actueel
IJsbaan - Start van de meteorologische winter - Regenachtig en bewolkt Foto: Nicky Wagenvoort

Op de naam na heeft de start van de meteorologische winter op 1 december weinig winters voor ons in petto. Wat voor weer je precies kan verwachten tijdens de overgang van de meteorologische seizoenen lees je in dit artikel.

Na een koud intermezzo met winterse buien tapt het weer vanaf dinsdag uit een heel ander vaatje. Deze weersomslag heeft ook impact op het weer tijdens de start van de meteorologische winter op woensdag 1 december. De wind komt dan uit het westen en brengt zachtere lucht met zich mee. Naast hogere temperaturen neemt ook de wisselvalligheid flink toe.

'Maar de winter begint toch pas op 21 december?' vraag je jezelf misschien af. Wij hebben de verschillen tussen de meteorologische en astronimische winterstart voor je op een rijtje gezet.

Wisselvallig en winderig

Met die westelijke windrichting zetten gebieden met bewolking en regen vanaf de Atlantische Oceaan koers richting Nederland. De start van de meteorologische winter op woensdag verloopt dan ook grijs en wisselvallig. Vooral in de ochtend regent het langere tijd aaneengesloten en soms kan het even flink doorplenzen. In de middag trekt de regen oostwaarts weg en komt er steeds meer ruimte voor de zon. Wel trekken nog een aantal losse buien over het land.

Westenwind - Wisselvallig en winderig weer - Start van de meteorologische winter - Zeeland 
Foto: Anne-Marie van Iersel
Westenwind - Wisselvallig en winderig weer - Start van de meteorologische winter - Zeeland Foto: Anne-Marie van Iersel

Vooral aan zee staat een stevige westenwind. Foto: Anne-Marie van Iersel.

De westenwind blaast ook zachte lucht naar ons land en daardoor komen de maxima rond 10 graden uit. Dat is een flink verschil met afgelopen weekend, toen het overdag maar 4 graden was! Hoewel het een stuk zachter wordt, komt je warme jas toch nog goed van pas. Er staat namelijk een stevige wind. Boven land waait het matig tot vrij krachtig. Aan zee doet de wind er nog een schepje bovenop. Soms zitten er uitschieters naar windkracht 6 of 7 bij. Een wind- en waterdichte jas is dan ook de beste aanvulling op je outfit.

Winterweer in de vooruitzichten?

Donderdag zoekt de wind de noordwesthoek weer op en daardoor wordt het een paar graden kouder. Het blijft wisselvallig en in de koudere lucht kan de neerslag zomaar weer een winters karakter krijgen. De kans op een sneeuwdek is vooralsnog erg klein. De neerslag blijft waarschijnlijk bij een mengsel van regen en natte sneeuw. Op écht winterweer moeten we dus nog even wachten. In onze maandverwachting voor december lees je wat voor weer je in de rest van de maand kan verwachten.

Hoofdfoto: Nicky Wagenvoort

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black