Maandverwachting: blijft het koud in december?

28 november 2021, 08:15

Maandverwachting
Koud weer in december Amsterdam muts op ondergaande zon

Bij december denk je natuurlijk aan Sinterklaas en kerst. Maar in deze gezelligste maand van het jaar wil Koning Winter ons land ook nog weleens binnenvallen. Na het koude slot van november vraag je jezelf misschien af: blijft het koud in december? In deze maandverwachting kom je het te weten.

Het wisselvallige weer van eind november krijgt begin december een vervolg en dat komt doordat er in december vaak een noordwestenwind blijft waaien. Daardoor valt er regelmatig neerslag en is het af en toe behoorlijk nat. Je paraplu of regenkleding heb je dus vaak nodig in de eerste decemberweken.

De neerslaggebieden die met deze noordwestelijke wind naar Nederland geblazen worden, gaan soms gepaard met koude lucht. Dat levert een aantal dagen met winterse neerslag op en er is zelfs kans op een sneeuwdekje, vooral in het binnenland. Deze sneeuw blijft niet lang liggen, omdat wind van zee al vrij snel milde lucht ons land binnen blaast.

Rustiger weer

In het tweede deel van de maand lijkt de noordwester af te zwakken en wordt het minder nat. De temperatuur komt dan rond of iets boven normaal uit met gemiddeld over de dag een graad of 4. Dat heeft voornamelijk te maken met bewolking, waardoor de nachten zacht verlopen en de temperatuur overdag vrij normaal is met 6-8 graden.

Hoewel het minder nat is dan in het eerste deel van de maand, verlopen de laatste decemberweken niet geheel droog. We verwachten namelijk nog wel regelmatig grijze dagen met lichte regen of motregen, waardoor het een tijdje druilerig kan zijn. Het is dus vooral de hoeveelheid regen die minder is dan begin december.

Gezin aan het strand bij waterkoud weer
Gezin aan het strand bij waterkoud weer

Foto: Anne-Marie van Iersel

Zo verschilt deze december van normaal

Qua temperatuur verwachten we een normale decembermaand. Dat komt doordat december iets kouder dan gebruikelijk start, maar daarna vrij normaal verloopt. Dat betekent begin deze maand maxima van een graad of 6 wat 1 à 2 graden beneden normaal is. De tweede helft van de maand lijkt juist iets zachter te verlopen met veel dagen waarop het 6-8 graden wordt. Af en toe krijgen we ook zeer zachte dagen waarbij de temperatuur in de dubbele cijfers komt, maar deze zijn duidelijk in de minderheid.

Bij december horen ook nachten met vorst en dat zijn er in een normale decembermaand gemiddeld acht aan zee tot twaalf in het oosten. Deze maand verwachten we de meeste vorst in het eerste deel van de maand. Dan kan het namelijk vaker opklaren dan in de laatste decemberweken. Bewolking tempert de afkoeling, maar omdat het in de loop van december wat minder waait, kan het tijdens heldere nachten juist een stuk kouder worden.

Rijp op veld en mooie zonsopkomst
Rijp op veld en mooie zonsopkomst

Foto: Ria Gerards

In een normale decembermaand valt gemiddeld over Nederland ongeveer 87 millimeter regen. Daar komen we deze maand waarschijnlijk iets boven, omdat december nat start en daarna qua neerslag vrij normaal verloopt. Verder hoort bij rustige decembernachten ook mist en die kan overdag hardnekkig zijn. Ook deze december zitten dat soort sombere dagen in de pijplijn. Gelukkig waait het op de meeste dagen hard genoeg, waardoor het niet vaak mistig is.

Conclusie

In december domineert een noordwestenwind ons weerbeeld. Daardoor start december vrij koud met kans op winterse neerslag. Vooral in het eerste deel van de maand is het nat, in het tweede deel neemt de kans op neerslag af. De temperatuur loopt dan ook weer op, waardoor december normaal eindigt. De kans op een koude en winterse december is klein.

Hoofdfoto: AdobeStock / Pim

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black