Deze zomer kans op veel lichtende nachtwolken

28 mei 2021, 17:20

Wolken
Lichtende nachtwolken boven vijver in Den Haag

Elk jaar in de weken rondom de langste dag van het jaar (vanaf begin juni tot begin augustus) heb je kans op het spotten van lichtende nachtwolken. Het seizoen van lichtende nachtwolken staat op het punt van beginnen en deze zomer is zelfs kans op een spectaculair seizoen van lichtende nachtwolken. Waar en wanneer je de vrij zeldzame lichtende nachtwolken kunt spotten, lees je in dit artikel.

Het seizoen van lichtende nachtwolken staat op het punt van beginnen. Elk jaar maak je in de periode van begin juni tot en met half augustus kans op het spotten van deze zilverblauwe wolken aan de noordelijke horizon. Deze wolken zweven rond 83 kilometer hoogte en zijn daarmee de hoogst voorkomende wolkensoort op aarde. Deze wolkensluiers worden op grote hoogte door de zon verlicht, terwijl het bij ons nog donker is. Hierdoor krijgen ze de karakteristieke zilverblauwe kleur en zijn ze juist ’s nachts zichtbaar.

Meer weten? Lees: Dit zijn lichtende nachtwolken

Aantal lichtende nachtwolken fors toegenomen

In de afgelopen dagen is de hoeveelheid lichtende nachtwolken fors toegenomen. Satellieten van onderzoekers namen een vertienvoudiging van het aantal lichtende nachtwolken waar tussen 20 en 24 mei. Een toename van het aantal lichtende nachtwolken in deze tijd van het jaar is gebruikelijk.

Afgelopen nachten zijn lichtende nachtwolken al op diverse plaatsen in Europa gezien, dus ook in ons land maken we de komende periode kans op het spotten van dit magisch weerverschijnsel. Daarvoor moet het ergens in de periode tussen een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopkomst wel helder weer zijn. De komende dagen is dat vaak het geval, dus neem zeker even een kijkje richting de noordelijke horizon als je tijd hebt! De nachten verlopen nog wel fris, dus een jas of dikke trui zijn geen overbodige luxe.

Deze zomer kans op veel lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken laten zich lang niet elke nacht zien. Toch maken we deze zomer kans op meer lichtende nachtwolken dan in voorgaande jaren. Op de hoogte waarop lichtende nachtwolken ontstaan is meer water aanwezig dan in de voorgaande jaren en door de inactieve zon wordt water ook veel minder afgebroken. Daarnaast is de temperatuur op 80-85 kilometer hoogte gemiddeld tot iets kouder dan gemiddeld, wat het ontstaan van de bijzondere wolkensoort makkelijker maakt. Alle seinen staan dus op groen voor een bijzondere periode van lichtende nachtwolken.

Foto: Laura

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven