Zeldzame parelmoerwolken waargenomen

21 december 2023, 22:15

Wolken
Parelmoerwolken, archieffoto. Foto: Jannes Wiersema

Rond zonsondergang zijn vanavond op verschillende plaatsen in ons land en in België parelmoerwolken waargenomen. Dit zeer hoge en zeldzame wolkentype is maar eens in de paar jaar te zien en kent verschillende kleurrijke varianten. De vorige keer dat ze in ons land te zien waren was op kerstavond en eerste kerstdag in 2018. De keer daarvoor was 2 februari 2016.

Op zo'n 25 kilometer hoogte was de lucht afgelopen nacht koud genoeg om wolken te vormen. Daarvoor moet het zo'n -80 graden worden of nog kouder. Ten noordwesten en noorden van ons land is het heel hoog in de atmosfeer zeer koud.

Komende dagen warmt de lucht op 25 kilometer hoogte wat op en zullen de wolken waarschijnlijk niet meer te zien zijn vanuit ons land. Daarnaast komt er veel bewolking onderin de atmosfeer voor, waardoor er überhaupt vaak geen zich op de hemel zal zijn.

Twee typen

Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Het kleine beetje vocht dat aanwezig is condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht. Er zijn eigenlijk twee typen parelmoerwolken te onderscheiden.

Lees ook: Dit zijn parelmoerwolken

Ten eerste zijn er grote dunne wolkenflarden, die het zonlicht verstrooien in verschillende pasteltinten (o.a. roze en paars). Daarnaast zijn er wat kleinere vlekken die vaak een groter aantal kleuren laten zien. Deze parelmoerwolk bestaat uit nog wat kleinere ijskristallen dan de eerste variant. Hierdoor wordt het licht sterker gebroken in regenboogachtige kleuren. Soms zijn er ook nog golfstructuren te zien in de wolken, wanneer het hard waait op 25 km hoogte.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven