Sneeuw in Zuid-Limburg

Laag sneeuw in Zuid-Limburg

Aangemaakt: 27 feb 2020, 21:31 uur

In het zuiden van Nederland liet de winter zich vandaag toch nog even zien. Op verschillende plaatsen in het uiterste zuiden van Nederland werd het in de loop van de middag wit. Dit gebeurde vooral in Noord-Brabant en Limburg, waarbij de sneeuw op de heuvels in Zuid-Limburg gemakkelijk bleef liggen.

In Vaals ligt 3 cm en op de Vaalserberg 6. Lokaal op tafeltjes ligt 8 cm. Komende uren trekt de sneeuw geleidelijk naar het oosten weg. Momenteel sneeuwt het in het oosten van Brabant en in Limburg.

Winters landschap in de Limburgse heuvels.

Winters landschap in de Limburgse heuvels. Foto: Yannick Damen.

Yannick Damen maakte deze foto in Kadier en Keer

Sneeuw in Zuid-Limburg

Op de hoogste delen van Limburg viel een aardige laag sneeuw. Foto: Yannick Damen.

Vanavond trekt de neerslagzone zuidoostwaarts naar Duitsland weg, maar er volgt vanaf de Noordzee nog een lijn met winterse buien. Hoe verder landinwaarts de buien trekken des te groter de kans dat er natte sneeuw valt. Lokaal kan ook deze sneeuw even blijven liggen. Tijdens intensieve sneeuwval daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt.

Komende nacht glad door bevriezing, daarna flink zachter

Vannacht klaart het op en koelt het af tot rond het vriespunt. Hierdoor kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. In Zuid-Limburg kan het ook gladheid zijn door de sneeuw die gevallen is en pas morgen overdag goed zal wegsmelten.

Komende dagen verlopen wisselvallig en wordt het flink zachter met op zaterdag 10-14 graden. Het wordt daarbij opnieuw onstuimig met aan zee een harde tot stormachtige wind.

Sneeuwarme winter

Tijdens deze op één na zachtste winter ooit sneeuwde het slechts enkele keren. Afgelopen dinsdag op woensdag werd het regionaal al wit door sneeuw. De meeste sneeuw, zo’n drie centimeter, viel in de regio’s Rotterdam en Waalwijk.

Voor deze week hadden de meeste mensen in ons land tijdens deze winter nog geen sneeuwvlok gezien. In december sneeuwde het nergens en in januari werd enigszins wit door uitsneeuwende mist in Limburg en door sneeuw in Groningen. Op 4 februari viel er nog een keer een klein laagje sneeuw in de Limburgse heuvels.

Lees ook:  Stopt het in de toekomst met sneeuwen door klimaatverandering?

Hoofdfoto: Yannick Damen

Door: Jaco van Wezel