Onstuimig weer op komst in landen rondom Middellandse Zee

09 maart 2024, 11:10

Regen
Overstromingen in Noord-Frankrijk, november 2023. Foto via ANP / Sameer Al-Doumy / AFP

Terwijl wij genieten van lenteachtige taferelen is het dit weekend in de landen rondom de Middellandse Zee juist flink onstuimig. Vooral in het zuiden van Frankrijk en in Noord-Italië wordt zeer veel neerslag verwacht.

Een actief neerslaggebied trekt dit weekend vanaf de Atlantische Oceaan over het Iberische Schiereiland. Hier wordt vooral zaterdag overdag flink wat regen verwacht. Regionaal kan in het binnenland enkele tientallen millimeters regen vallen. De meeste neerslag wordt verwacht aan de zuidelijke costa's. Hier kunnen de hoeveelheden lokaal oplopen tot 75 mm. Voor het bergachtige gebied Nevada en Alpujarras-Granada geldt een code oranje voor de kans op overstromingen. Aan de kustgebieden kunnen windstoten voorkomen tot 75 km/uur.

Lees ook: hierdoor is regen in de bergen zo gevaarlijk

In de loop van zaterdag trekt het neerslaggebied de Middellandse Zee op waarbij het verder in activiteit toeneemt. Het systeem trekt noordoostwaarts en gedurende de dag gaat het op steeds meer plekken in het zuiden van Frankrijk stevig regenen. Vooral in de avond en in de nacht naar zondag regent het zeer stevig door in het zuidoosten van Frankrijk. De meeste neerslag wordt verwacht aan het normaal zo zonnige Côte d'Azur. Hier kan op uitgebreide schaal 50 tot 100 millimeter vallen. Lokaal kunnen de hoeveelheden zelfs oplopen tot ruim 150 mm. Er is voor de kustgebieden sprake van een code oranje voor de kans op overstromingen. Ook kunnen zware windstoten voorkomen tot mogelijk 100 km/uur. In de Franse wintersportgebieden worden tientallen centimeters sneeuw verwacht. Hier is een verhoogde kans op lawines. Ook kunnen op de toppen van de Franse Alpen zeer zware windstoten voorkomen tot 130 km/uur. In de loop van zondagochtend trekt het neerslaggebied via het oosten weg en in de middag komen brede opklaringen voor.

Wielerkoers Parijs - Nice

De bekende wielerwedstrijd van Parijs naar Nice is op dit moment ook bezig. Vandaag wordt er van Nice naar Auron gefietst en zondag vindt de laatste etappe plaats in de stad Nice zelf. De grote hoeveelheden regen zullen ongetwijfeld voor problemen zorgen en wellicht ook aflastingen.

Ook in Italië en Zwitserland veel neerslag

Zondag zorgt hetzelfde neerslaggebied voor een onstuimige dag in het noorden van Italië, het zuiden van Zwitserland en later ook voor een klein deel van Oostenrijk. In zowel de Zwitserse als in de Italiaanse Alpen kan in een korte tijd veel neerslag vallen. In de nacht naar zondag begint het boven grofweg 1300 meter stevig door te sneeuwen. Tot en met zondagavond kan in veel wintersportgebieden enkele tientallen centimeters sneeuw vallen. In het uiterste noorden van Italië kan lokaal meer dan een meter sneeuw vallen. Ook elders in het noordwesten van Italië gaat veel neerslag vallen. In de kustgebieden in het noordwesten kan lokaal 100 mm regen vallen en is bovendien kans op zware windstoten.

Het neerslaggebied gaat gepaard met een zeer stevig windveld. In het noordwesten van Italië, maar vooral in het uiterste zuiden van Zwitserland kan het een korte tijd even flink spoken. In de dalen lopen de windstoten op tot ruim 100 km/uur. Boven 2000 meter kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot maar liefst 150 km/uur. Hier geldt een code oranje voor.

Gedurende de dag trekt het neerslaggebied via het noordoosten weg waarbij het in activiteit afneemt. In Oostenrijk kan het in de loop van de middag en avond boven grofweg 1400 meter enige tijd sneeuwen, maar onstuimige omstandigheden worden hier niet verwacht.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven