De 5 natste provincies van Nederland

16 augustus 2021, 07:30

Neerslag is een belangrijk onderdeel van het klimaat in Nederland. Zeker in de herfst valt vaak dagen achtereen regen. In de zomer valt soms veel regen in korte tijd. In welke provincies valt de meeste neerslag? En waarom zijn er überhaupt verschillen in de jaarlijkse hoeveelheid neerslag per provincie? Lees hier wat de 5 natste provincies van Nederland zijn.

Op het kaartje hieronder is te zien dat de gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag in Nederland behoorlijk varieert. De meeste neerslag valt in de kustgebieden, de Veluwe, het noorden en in Zuidoost-Limburg. Het droogst is het over het algemeen aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg. Afgaand op onderstaande kaart lijken de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Drenthe de natste provincies van Nederland.

Jaargemiddelde hoeveelheid regen in Nederland

Gemiddelde jaarsom neerslag (KNMI).

Meer neerslag in Randstad door stofdeeltjes

De grotere hoeveelheden neerslag in deze provincies hebben verschillende oorzaken. In Noord- en Zuid-Holland valt bijvoorbeeld relatief veel neerslag, omdat neerslaggebieden afkomstig vanaf de Noordzee hier het actiefst zijn. Zodra deze neerslagzones aan land komen verliezen ze namelijk langzaam maar zeker hun activiteit, omdat de “voeding” van deze buien – de vochtige lucht boven zee – afwezig is. De meeste neerslag valt dan dus dicht bij de kust.

Of ook komende dagen de meeste regen aan de kust valt lees je in ons weerbericht.

Daarnaast zijn Noord- en Zuid-Holland relatief dicht bebouwd. In stedelijke gebieden valt meer neerslag omdat het in steden relatief warm is en deze warme lucht meer vocht kan bevatten. Daarnaast bevat de lucht boven steden meer aerosolen. Aerosolen zijn kleine stofdeeltjes waar water zich aan kan hechten. Omdat water zich aan deze stofdeeltjes hecht, vormen zich makkelijker regendruppels boven gebieden waar veel van deze deeltjes aanwezig zijn.

Persoon fietst door een zware bui met een rode paraplu

Foto: Ton Wesselius

De grotere hoeveelheden neerslag boven de Veluwe, het Drents plateau en Zuidoost-Limburg hebben weer een heel andere oorzaak. Deze gebieden liggen relatief hoog ten opzichte van hun omgeving. Als gevolg hiervan wordt lucht die richting deze gebieden waait gedwongen om op te stijgen. Lucht koelt af als het opstijgt en dit resulteert weer in condensatie van het aanwezige vocht: er vormen zich waterdruppeltjes en dus wolken. Aan de achterzijde van deze heuvels daalt de lucht juist. Deze lucht warmt op en is droog.

Lees hier in welke 5 provincies de meeste onweersdagen voorkomen

150 mm verschil over 50 km afstand

Hoewel we hier de hoeveelheid neerslag proberen onder te verdelen per provincie, ligt het in werkelijkheid gecompliceerder. Want zoals op de kaart in dit artikel te zien is, zijn er ook binnen de provincies vrij grote lokale verschillen. Het eerdergenoemde effect van hoogteverschillen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het midden van Limburg met minder dan 750 mm de droogste plek van Nederland is. Nog geen 50 kilometer verderop, in het uiterste zuidoosten van Limburg, is het met ruim 900 mm juist relatief nat.

Hetzelfde zien we dus op de Veluwe, wat met ruim 950 mm per jaar de natste plek van Nederland is, terwijl het in het zuiden van Gelderland een stuk minder nat is. In Utrecht zien we een vergelijkbaar patroon, met de meeste neerslag boven de Utrechtse heuvelrug. Ook het Drents plateau krijgt meer neerslag dan gemiddeld, terwijl de zuidoosthoek van Drenthe relatief droog is.

Kust natst in de herfst, maar relatief droog in de lente

Hoewel we op jaarbasis duidelijke verschillen zien, is het neerslagpatroon niet het hele jaar door hetzelfde. Zo valt in de herfst en vroege winter veel meer neerslag in de kustgebieden, omdat het relatief warme zeewater, in combinatie met een kouder wordende atmosfeer, veel neerslag veroorzaakt langs de kust.

In het voorjaar zien we juist een omgekeerd patroon: een warmer wordende atmosfeer boven een relatief koude zee zorgt voor stabiel weer en relatief weinig neerslag. In het binnenland warmt het in die tijd van het jaar al een stuk meer op. Daardoor ontstaan landinwaarts in het voorjaar gemakkelijker buien en valt in die tijd van het jaar dus meer neerslag in het binnenland.

Hoofdfoto: Ben Saanen

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black