Teruglezen Live-blog: CODE ORANJE - stevige onweersbuien over het land

09 juli 2024, 22:00

Onweer
Onweersbuien. Foto: Joanan Priem

Het was vandaag broeierig warm met maxima van 25 tot 32 graden. De hoge temperaturen gingen gepaard met de nodige onstabiliteit. Van zuidwest naar noordoost trokken stevige regen- en onweersbuien over het land. Lokaal kwam het tot zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd.

22:00 Sluiting live-blog

Code oranje is inmiddels in bijna heel het land opgeheven. Alleen voor Overijssel, Drenthe en Groningen geldt nog code oranje. De komende uren moet hier nog rekening worden gehouden met enkele stevige (onweers)buien. Aan het begin van de nacht verlaten de buien via het noordoosten uiteindelijk ons land.

De buien hebben lokaal wel wat overlast veroorzaakt, maar van grootschalige overlast was geen sprake. Door de grote hoeveelheden regen kwam het regionaal wel tot ondergelopen straten. De meeste regen is gevallen over een strook van het midden van Brabant richting Gelderland. Zo is er in het uiterste zuiden van Brabant bijna 50 mm gevallen en in Homoet (Gelderland) viel 43 mm. Ook in de regio Amsterdam is veel regen gevallen met lokaal 40 mm. Er was weinig sprake van stormschade.

Woensdag verloopt een stuk rustiger. Lokaal kan een enkele bui vallen, voornamelijk in het binnenland. De droge momenten overheersen echter overal en de zon schijnt geregeld. Met 20 tot 24 graden wordt het minder warm als vandaag. In de avond is het overal droog en dat is goed nieuws voor de mensen die van plan zijn om buiten de halve finale van het Nederlands Elftal te kijken.

20:30 Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Mechelen

In ons land valt het met de windstoten mee, maar net over de grens in België is flink huisgehouden. De buienlijn die op dit moment richting het noorden van ons land trekt trok eerder vanavond over Mechelen heen. Er is hier sprake van enorm veel schade in de omgeving. Er zijn zelfs hoogspanningsmasten gebroken en ook een deel van een kerktoren is weggewaaid. Het lijkt er erg veel op dat hier een valwind heeft plaatsgevonden. Er zijn hier nog geen officiële metingen van windstoten bekend, maar gezien de schade zijn dit hoogstwaarschijnlijk windstoten geweest die ruimschoots de 100 km/uur hebben overschreden. Ondanks dat het in ons land dus nog meevalt, geeft dit wel de potentie aan van de onweersbuien van vanavond.

20:20 Afschaling code oranje

De onweersbuien trekken de komende uren verder noordoostwaarts en vanuit het zuidwesten wordt het geleidelijk droger. In de provincies Zeeland en Zuid-Holland is inmiddels afgeschaald van code oranje naar code groen, wat betekent dat er op dit moment geen sprake meer is van gevaarlijk weer.

20:00 nog weinig meldingen van overlast

Vooralsnog veroorzaken de onweersbuien weinig overlast. Wel is regionaal sprake van ondergelopen straten door hevige regenval. De onweersbuien zorgen voornamelijk voor fraaie wolkenstructuren. De komende uren moet nog wel rekening worden gehouden met kans op zware windstoten, hagel, veel regen in korte tijd en onweer.

19:40 HSL rijdt niet tussen Breda en Rotterdam om harde wind

Op de hogesnelheidslijn (HSL) rijden geen treinen tussen Rotterdam en Breda vanwege harde wind, meldt ProRail. Dit duurt volgens de spoorwegbeheerder tot zeker 20.00 uur. NS meldt dat op de HSL tussen Rotterdam en Amsterdam later op de avond ook hinder is in de treindienst door de wind. Ook laat ProRail weten het weer "nauwlettend" in de gaten te houden om in te schatten of er nog andere maatregelen nodig zijn.

Ook treinen HSL tussen Amsterdam en Rotterdam rijden niet

Ook het treinverkeer op de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal is stilgelegd vanwege de harde wind, meldt ProRail. Eerder liet de spoorwegbeheerder al weten dat treinen op de HSL niet meer reden tussen Rotterdam Centraal en Breda. De hinder duurt tot zeker 21.00 uur.

Bron: ANP

19:30 Onweersbuien trekken Utrecht binnen

Vanuit het zuidwesten trekken de buien nu geleidelijk verder het land over. Op dit moment krijgt Utrecht met de eerste onweersbuien te maken. Ook Amsterdam kan het komende uur de eerste druppels verwachten. In Limburg lijkt het vooralsnog erg mee te vallen. De meest pittige exemplaren lijken over het midden van het land te trekken.

Daarnaast is er nog een losse onweersbui actief boven Gelderland. Deze bui (supercell) is het zwaarste type onweersbui wat voorkomt en produceert vaak zware windstoten. Zojuist werd er in Nijmegen een windstoot gemeten van 97 km/uur. Daarnaast produceert deze bui schitterende wolkenstructuren.

18:45 Shelfcloud trekt over Rotterdam

Op steeds meer plekken komt het nu tot stevig onweer in het land. In Rotterdam is nu een fraaie shelfcloud te zien. Dit is een type wolk die voorafgaat aan zware onweersbuien.

18:30 Eerste zware windstoten gemeten

De buienlijn die op dit moment over het zuidwesten van het land ligt veroorzaakt ook zware windstoten. De hoogste windstoten op dit moment die zijn gemeten op een officieel weerstation zijn 82 km/uur in Eindhoven en 73 km/uur in Wilhelminadorp.

18:15 KLM en Transavia schrappen vluchten om verwacht noodweer

KLM en Transavia schrappen dinsdagavond enkele vluchten om het verwachte noodweer. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken. KLM heeft uit voorzorg vier retourvluchten vanaf Schiphol geannuleerd. Het gaat om KLM-toestellen die heen en weer naar het Verenigd Koninkrijk zouden vliegen.

"Passagiers zijn geïnformeerd en omgeboekt. We houden de weersomstandigheden de komende uren goed in de gaten en passen ons vluchtschema aan als dat nodig is", zegt een woordvoerster van KLM. Ze benadrukt dat de veiligheid van passagiers en crew vooropstaat.

Bij Transavia gaat een retourvlucht vanaf Eindhoven niet door. Ook zijn er twee retourvluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport geschrapt.

Bron: ANP

18:10 Temperatuur daalt razendsnel bij buien

Het effect van de buien is ook in de temperatuur goed terug te zien. In Zeeland vallen nu pittige onweersbuien en is de temperatuur gedaald naar een graad of 17. Het oosten en zuidoosten van het land zit nog in de warme lucht. In Limburg is het lokaal nog ruim 31 graden, maar liefst 14 graden verschil dus!

Temperatuur om 18:00 op 9 juli 2024.
Temperatuur om 18:00 op 9 juli 2024.

18:00 Vanuit Zeeland meerdere onweersbuien

Een grootschaliger onweerscomplex trekt op dit moment Zeeland binnen. Dit gaat gepaard met een fraaie wolkenstructuur. De komende uren trekt dit systeem verder noordoostwaarts.

17:15 Eerste onweersbui trekt Brabant binnen

De onweersbui die eerder over Brussel trok trekt op dit moment via Brabant ons land binnen. Deze bui produceert veel regen, zware windstoten en stevig onweer en is goed terug te zien in satellietbeelden. Boven het zuiden van Brabant is als het ware twee pannenkoek-achtige structuur te zien. Eén boven de bui in het zuiden van Brabant en één in het westen van België. Als wij in de meteorologie over pannenkoeken spreken, hebben we het over ontploffende buienwolken die op satellietbeelden goed terug te zien zijn, zoals hieronder.

Satellietbeeld 9 juli 2024, 17:00.
Satellietbeeld 9 juli 2024, 17:00.

Lees ook: Zo kun je zien of een bui een onweersbui is.

16:30 Stevige onweersbui trok zojuist over Brussel

Een stevige onweersbui trok zojuist over de Belgische hoofdstad. Het ging even kort flink tekeer met zware windstoten, stevige regenval en ook flink wat bliksemontladingen. Er komen ook meldingen van wateroverlast.

16:00 Wat kunnen we verwachten?

Op dit moment trekken de eerste onweersbuien België binnen. De komende uren trekken de buien via het zuiden ons land binnen. De meest pittige exemplaren met de grootste kans op zware windstoten lijkt nu bestemd te zijn voor de zuidoostelijke helft van het land. Dat betekent niet dat het elders in het land rustig blijft. Ook in de randstad kan het stevig gaan onweren met kans op veel regen in korte tijd. Bovendien zijn dit soort onweersbuien altijd lokaal van karakter. Op de ene plek kan het flink tekeer gaan, terwijl het enkele kilometers verderop een stuk rustiger blijft. Houd onze regenradar en waarschuwingen de komende uren in de gaten om te kijken of jouw regio te maken krijgt met een stevige onweersbui.

Lees ook: Dit moet je doen bij hevig onweer.

15:20 Live uitzending onweersbuien

Onze collega's van Weerplaza gaan om 16:00 uur live waarin ze de laatste updates geven over de onweersbuien die op dit moment richting ons land trekken. Als je vragen hebt kunnen jullie deze stellen op het youtube kanaal van Weerplaza.

14:30 Ook code oranje in België voor onweer

Het Belgische KMI heeft voor dinsdag code oranje afgegeven in verband met onweer. Aanvankelijk had het weerinstituut code geel afgekondigd voor grote delen van het land, maar inmiddels is er voor een groot deel van het land opgeschaald naar code oranje.

Het KMI besloot om op te schalen, omdat er "voldoende kans is dat op meerdere plaatsen de rukwinden meer dan 90 km/u kunnen bereiken". Code oranje geldt dinsdag vanaf de late namiddag voor Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Brussel, Henegouwen, Namen en Waals-Brabant. In Luik en Oost-Vlaanderen blijft het bij code geel. Eerder op de dag werd in België al het noodnummer 1722 geactiveerd in verband met het verwachte slechte weer.

Bron: ANP

14:00 Eerste buien ontstaan boven het noordwesten van Frankrijk

Op dit moment ontstaan de eerste onweersbuien boven het noordwesten frankrijk. Net ten noordwesten van Parijs zijn al windstoten gemeten van ruim 70 km/uur. Deze buien trekken de komende uren noordwaarts, waarbij ze snel in activiteit toe kunnen nemen. Volgens de verwachting vormen uiteindelijk twee of drie pittige buienlijnen boven België die in de avond vervolgens over ons land trekken. Afhankelijk van de hoeveelheid bewolking in de aanvoerrichting kunnen de buien echt fors uitpakken. De komende uren houden we het nauwlettend in de gaten.

13:50 Tropisch warm in het zuidoosten

Zojuist is het op het Limburgse weerstation Ell tropisch warm geworden met 30,1 graden. De komende uren kunnen meerdere weerstation in het zuidoosten mogelijk ook nog de 30 graden passeren. Elders in het land is het op veel plekken zomers warm met 25 tot 29 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het benauwd aan.

Temperatuur om 13:50, 9 juli 2024.
Temperatuur om 13:50, 9 juli 2024.

13:30 Start live-blog: uitgebreide verwachting

Later vanmiddag trekken stevige regen- en onweersbuien noordwaarts over het land. Tijdens de buien is kans op hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. Tijdens de stevigste buien komt het mogelijk tot zware windstoten van 75 tot 100 km/uur. Een enkele uitschieter boven de 100 km/uur is lokaal niet uitgesloten. Er kan bovendien veel neerslag vallen. Lokaal is meer dan 40 mm mogelijk.

Dit moet je doen bij hevig onweer.

Code oranje vanwege stevige onweersbuien.
Code oranje vanwege stevige onweersbuien.

In de loop van de avond trekken de onweersbuien richting het noorden. De verwachting is dat de buien vanaf 21:00 uur tot 23:00 uur de noordelijke provincies bereiken.

Lees ook: de verwachting voor de komende dagen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven