Stopt het met sneeuwen door klimaatverandering?

24 februari 2020, 11:57

Ab-Donker-sneeuw-op-de-bomen-en-de-weg-het-wordt-steeds-zeldzamer-door-klimaatverandering-1280x600

Krakende sneeuw onder je voeten, een prachtig wit landschap, het is elke keer genieten als er sneeuw valt. Toch sneeuwt het tegenwoordig minder dan vroeger. Komt er een moment dat er door klimaatverandering geen sneeuw meer valt in Nederland? In dit artikel lees je hoeveel sneeuw we in de toekomst kunnen verwachten.

Herinner jij je nog de winters van de jaren 80? Bijna elke winter was het raak en viel een dik pak in Nederland. In januari 1987 lag op Terschelling zelfs 80 cm! Dit is het dikste sneeuwdek dat ooit is gemeten in Nederland. Zoveel sneeuw, het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen. Sneeuw is een zeldzaamheid geworden.

Door klimaatverandering warmt Nederland rap op. Per 10 jaar stijgt de temperatuur in ons land in de winter met bijna een halve graad. Het gevolg hiervan is dat het aantal sneeuwdagen afneemt. Nederland kende begin jaren 80 gemiddeld 30-35 sneeuwdagen per jaar. Tegenwoordig is dat aantal nog maar 20. Volgens de definitie van een sneeuwdag hoeft sneeuw niet per se te blijven liggen. Ook natte sneeuw of slechts enkele natte sneeuwvlokken worden meegeteld als sneeuwdag.

ANP-hond-speelt-in-de-sneeuw
ANP-hond-speelt-in-de-sneeuw

Foto: ANP

Sneeuw blijft ook in de toekomst afnemen door klimaatverandering

Een dag waarop vroeger wel sneeuw viel kan nu net te warm zijn om sneeuw te geven. Je ziet dan ook steeds vaker ijskoude regendagen met temperaturen van een paar graden boven nul. Of zoals in winters als 2013/2014 en 2019/2020 nauwelijks een vlok natte sneeuw. Ook de dikte van het sneeuwdek neemt af. Vaak is de bodem zo warm dat het lang duurt voordat sneeuw blijft liggen.

Omdat de temperatuur deze eeuw blijft stijgen, neemt het aantal sneeuwdagen verder af. Volgens klimaatscenario’s van het KNMI daalt de hoeveelheid dagen met sneeuw in 2100 in het slechtste geval naar hooguit één per jaar. Daarbij is het ook nog eens zo dat de sneeuw op die ene dag niet hoeft te blijven liggen. Het gevolg is dat we het in de toekomst soms jarenlang zonder een wit landschap moeten stellen. Slechts heel af en toe blijft de sneeuw liggen.

ANP-mooi-plaatje-met-sneeuw-in-Amsterdam-steeds-minder-door-klimaatverandering
ANP-mooi-plaatje-met-sneeuw-in-Amsterdam-steeds-minder-door-klimaatverandering

Foto: ANP

Conclusie

We kunnen concluderen dat sneeuw door klimaatverandering erg zeldzaam wordt in de toekomst. Het blijft af en toe nog wel sneeuwen, maar er zullen vele jaren zijn dat er geen vlok valt.

Vind je dit soort artikelen interessant? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!

Hoofdfoto: Ab Donker

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black